Oamenii de cultură constănțeni, afectați de moartea lui Alexandru Tocilescu și Andrei Blaier "Ne luăm adio de la doi titani ai filmografiei românești"

de Sabrina NEDELCU Vineri, 02 Decembrie 2011 687
Început de decembrie mai trist ca niciodată: doi mari regizori ai României - Alexandru Tocilescu și Andrei Blaier - ne-au părăsit în doar trei zile, lăsând în urma lor un gol incomensurabil.
După aflarea veștii că regizorul Alexandru Tocilescu a murit, marți, o Românie întreagă a fost în doliu. Seria neagră a pierderilor din cultura română a continuat, din păcate, ieri, când regizorul și scenaristul român Andrei Blaier a urcat la Ceruri.
Șocul s-a simțit și în lumea artistică a Constanței, iar artiștii și conducătorii instituțiilor de profil și-au exprimat regretul față de dispariția celor doi titani ai filmografiei românești.
"Nu există cuvinte să ne exprimăm părerea de rău pentru nefericitul eveniment. Am rămas goi, suntem inundați cu sentimente de tristețe știind că pierdem atâtea valori, pe care nu avem cu ce să le înlocuim. Nu ne dăm seama că poporul nostru trăiește și respiră prin cultură, iar talentele noastre nu rămân în România, pentru că nu sunt apreciate. La noi trebuie să moară un om ca să ne amintim de el, și atunci oricum durează numai două - trei zile. Avem și noi tineri talentați, dar pleacă în afara țării, unde sunt apreciați și plătiți cum trebuie pentru munca depusă și pentru cultura pe care o insuflă cetățenilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța.
La rândul său, directorul Teatrului de Stat Constanța, Virgil Iosif, și-a exprimat durerea și tristețea ce-l încearcă la aflarea unei asemenea vești.
"Mari regizori, mari oameni. Cultura noastră se împuținează din ce în ce mai mult și este păcat. În holul Teatrului de Stat, am așezat fotografiile marilor regizori, Alexandru Tocilescu și Andrei Blaier, cu semne de doliu, pentru a le aduce un ultim omagiu acestor mari oameni ce au influențat consistent cultura românească. De asemenea, vom pleca la București, să depunem o coroană din partea Teatrului de Stat Constanța și să ne luăm la revedere de la omul care a făcut țara noastră mai frumoasă, mai animată, prin cultură", ne-a declarat Iosif Virgil.
v v v
Andrei Blaier s-a născut pe 15 mai, în București, loc în care a absolvit cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. În paralel cu filmele de acțiune, el a realizat numeroase alte producții documentare și utilitare în cadrul Studioului cinematografic București.
A regizat numeroase filme și seriale de televiziune precum "Diminețile unui băiat cuminte" (1967), "Cireșarii" (serial TV, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (1975), "Prin cenușa imperiului" (1976), "Lumini și umbre" (film TV, 1979 - 1982), "Fapt divers" (1984), "Crucea de piatră" (1993), "Terente - regele bălților" (1995), "Dulcea saună a morții" (2003) etc.
A desfășurat de asemenea și o bogată activitate de scenarist, cu filme precum "Ora H", "Ilustrate cu flori de câmp" și "Vacanța cea mare". Pentru filmul "Ilustrate cu flori de câmp", considerat de critica de specialitate drept un "film surprinzător, original", Blaier a primit premiul Asociației Cineaștilor din România.
Andrei Blaier a lansat și colaborat de-a lungul anilor cu nume sonore ale cinematografiei românești, precum Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Maia Morgenstern și Oana Pellea.
v v v
Născut pe 27 iulie 1946, Alexandru Tocilescu, a fost unul dintre cei mai apreciați regizori de teatru români. A montat cu succes piese ca "O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu", "Elizaveta Bam", "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârșit de partidă", "Comedie roșie" etc.
Printre filmele regizate de Alexandru Tocilescu, se numără "Bani de dus, bani de-ntors" (2005), "Ultima haltă în Paradis" (2002) și "Tristețea vânzătorului de sticle goale" (1981). 
Taguri

Comentează știrea

dana
2 decembrie 2011
intrebare

iertata sa mi fie intrebarea...dar ce inseamna filmografiei? in acest context?POATE cinematografiei...dar Tocilescu a fost regizor de TEATRU...uitati va in dex ce inseamna filmografie...totusi...putin respect pentru memoria unor personalitati culturale! Dumnezeu sa i odihneasca si pe dumneavoastra sa va ...lumineze!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei