Obiceiuri și superstiții de sărbătoarea Sfânta Maria Mare

de Petruta RIDICHE Luni, 14 August 2023 57549
Celebrată anual pe 15 august, Sfânta Maria Mare, cunoscută și sub numele de Adormirea Maicii Domnului, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul creștin ortodox. Această zi marchează și trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
În România, ziua de Sfânta Maria Mare este o sărbătoare marcată printr-o serie de tradiții și obiceiuri specifice. Cu prilejul acestei sărbători, se organizează pelerinaje la mănăstiri și biserici. Mulți oameni participă la pelerinaje pentru a se ruga și pentru a aduce omagiu Maicii Domnului. De asemenea, se spune că în această zi plantele medicinale au proprietăți vindecătoare deosebite. În tradiția populară, se spune că Iarba Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Floarea Mării, culeasă în această zi, are puteri miraculoase.
La capitolul superstiții, se spune că, de Sfânta Maria Mare, nu se aprinde focul cu două zile înainte de sărbătoare. Astfel, în multe sate româneşti această regulă este respectată. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Fetele de măritat se roagă pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate. De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zile un fir de năprasnic şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei