Să o sărbătorim pe Anaid Tavitian în avans! În prag de 69 de ani, lansează cel de-al șaptelea volum

de Simona ANGHEL Sâmbătă, 08 Iunie 2024 253
Cu doar patru zile înainte de aniversarea celor 69 de ani de viață, apreciatul și prețuitul teatrolog constănțean Anaid Tavitian lansează cel de-al șaptelea titlu din cariera sa de povestitor al devenirii culturii de la malul mării.
Constănțeancă cu origini armene, începea studiile la Școala Generală nr. 13 din Constanța, unde a învățat între anii 1962 – 1970. Absolventă, mai apoi, în promoția 1978 a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București, Anaid Tavitian este înainte de toate urmașa reputatului publicist Simion Tavitian, a cărui memorie unica sa fiică s-a străduit să o onoreze printr-o prezență cu totul și cu totul deosebită, erudită și discretă.
Ca dovadă a prețuirii de care se bucură, Anaid Tavitian a fost răsplătită de-a lungul carierei cu numeroase diplome și medalii aniversare, acordate de revista culturală „Tomis”, de Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța, de Inspectoratul Școlar Județean Constanța sau de Universitatea „Ovidius”.
Despre Anaid Tavitian nu veți auzi niciodată vorbindu-se critic, pentru că acest om deosebit a știut ca, peste tot pe unde a trecut, să lase o impresie extraordinară. În ciuda staturii deloc semețe, reușește să impresioneze cu un caracter gigantic.
Așadar, sâmbătă, 8 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul de Artă Constanţa, toți cei care o prețuim pe Anaid Tavitian îi vom fi alături pentru lansarea celui de-al șaptelea titlu „Călătorie pe drumul amintirilor”, apărut cu sprijinul financiar al Uniunii Armenilor din România, la Editura ARARAT.
Cartea este un album de amintiri ce reconstituie şi fixează, în memoria culturală, momente de istorie teatrală la Pontul Euxin.
Evenimentul, prezentat și de data aceasta de actorul Dan Cojocaru, este organizat de Uniunea Armenilor din România – sucursala Constanţa.
Recent, Anaid Tavitian declara pentru „Cuget Liber”: „Din clipa venirii mele în teatru, am fost primită cu căldură şi dragoste. Prin natura profesiei mele, am colaborat cu fiecare în parte. De exemplu, cu Gina Jianu la realizarea afişelor şi a caietelor-program. Cu Nuţi Forna la organizarea unor întâlniri cu micii spectatori, la sediul teatrului sau chiar la ei acasă: în şcoli şi grădiniţe, la finalizarea, traducerea unor recitaluri. Acestea sunt numai câteva din fericitele momente ale colaborării noastre. Ce m-a determinat să scriu din nou? Prietenia mea cu Roxana Silvia Stancu Ghiman a fost sursa mea de inspirație. Odată, într-un interviu povestea cât de rare sunt familiile ai căror membri se regăsesc în același teatru. Personajele cărții sunt membrii familiei Stancu-Ghiman. George Stancu a fost actor la Teatrul de Stat Constanța, soția sa, Roxița Stancu, a fost administrator la Teatrul de Stat Constanța, fiica lor, Roxana Silvia Ghiman, a fost, până la plecarea în Germania, constructor de păpuși, iar Dromihete (Heti) Ghiman, soțul ei, a fost actor al Teatrului de Păpuși Constanța”.
Vor prezenta cartea: dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Steliana Bajdechi, Liviu Merdinian, preşedinte al UAR – sucursala Constanţa.
Vor susţine un concert: mezzosoprana Gabriela Dobre, baritonul Iulian Bratu, Natalia Diradurian – elevă a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” (catedră – pian, profesor Gabriela Oprea).

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei