Sfaturi pentru o termoizolație de calitate și de durată

de Cuget Liber Marţi, 12 Februarie 2013 1727
1. Cum se alege corect un sistem termoizolant? O întrebare pe care și-o ridică multe persoane înainte de a face o astfel de investiție serioasă.

Un sistem termoizolant se alege în funcție de câteva criterii importante, și anume: orientarea imobilului către punctele cardinale, distanța dintre clădirile învecinate și, nu în ultimul rând, zona geogra-fică.
Este esențial să se realizeze o auditare energetică a clădirii, sau cel puțin o investigare termografică, nefiind suficientă cunoașterea grosimii zidurilor.
2. De ce sunt importante celelalte straturi ce urmează a fi puse peste plăcile termoizolante? Nu este suficientă doar tencuiala?
Tencuiala decorativă, așa cum sugerează și denumirea, are în primul rând un rol decorativ. Pentru mărirea rezistenței polistirenului de fațadă la șocurile mecanice, la forțele de compresie și tracțiune care apar pe fațade, dar și pentru oprirea pătrunderii razelor UV, polistirenul de fațadă se lipește de perete cu adeziv de polistiren, se fixează în dibluri, după care se aplică plasa de armare înglobată în adezivul de polistiren și se trage al doilea strat de adeziv.
3. Sistemele trebuie alese și în funcție de zona geografică?
Într-adevăr, zona geografică este foarte importantă. De exemplu, în zonele cu multă umezeală, se recomandă folosirea adezivului de polistiren cu proprietăți de respingere a apei, iar ca strat de finisare - decorare, este recomandată tencuiala decorativă structurată cu efect hidrofob, cu rezistentă la intemperii (îngheț și dezgheț), precum și la razele UV.
4. Trebuie ca firma care comercializează sistemul de termoizolare să aibă aprobări de calitate, certificate de calitate?
Sistemul trebuie sa fie agrementat tehnic de către instituțiile autorizate din România și să fie însoțit de declarații de conformitate. Producătorii care au agrement tehnic indică pe etichetă autoritatea care a avizat produsul.
5. În cazul în care cineva și-a termoizolat apartamentul de la bloc, va fi eficient acest sistem având în vedere că vecini lui nu au termoizolat apartamentele lor?
În cazul locuințelor din blocuri, izolarea interioară a apartamentului are doar un efect parțial. O izolare termică se realizează corect la exterior, în urma auditării energetice și a unui proiect realizat de către specialiști.
6. Cum se poate evita conden-sul, umezeala și igrasia dintr-o cameră termoizolată?
Camerele neîncălzite și ter-moizolate trebuie încălzite periodic. Orice locuință termoizolată trebuie aerisită zilnic timp de cel puțin 5 minute, de 2-3 ori pe zi. O altă regulă este ca pereții exteriori să fie lăsați liberi pentru o bună circulație a aerului, asta însemnând că e de preferat să nu existe mobilier de dimensiuni mari în această zonă.
Principalele greșeli la instalarea termoizolației
Greșelile care pot interveni la instalarea termoizolației sunt numeroase. Iată care sunt principalele și cum pot fi evitate: l Rosturile nedorite dintre plăcile de polistiren nu se chituiesc cu adeziv de polistiren, ci se completează cu fâșii de polistiren sau cu spumă poliuretanică; l Diblurile nu se montează înainte de timpul de priză al adezivului de polistiren (care este de 12-24 ore); l La zidăria plină, este recomandat ca diblul să intre minim 5 cm, iar la zidăria cu goluri - minim 8 cm: l Lipirea plăcilor de polistiren pe suporturi precum BCA sau zidării vechi se face după întărirea suportului și reducerea gradului de absorbție al acestuia; l În cazul pereților de cărămidă cu goluri, diblul nu se fixează prin percuție, deoarece se fracturează cărămida; l Se recomandă ca soclul clădirii să fie retras cu minim 2 cm fată de restul fațadei, astfel încât apa colectată pe fațadă să nu se scurgă pe soclu; l Fixarea plasei de armare se realizează numai prin înglobarea ei în stratul de adeziv de polistiren. (sursa: www.trucurisisafturi.blogspot.ro)

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Diverse

Ultima oră

Titlurile zilei