Comisarul european Maria Gabriel, mandatată cu formarea unui nou guvern bulgar

92
Comisarul european Maria Gabriel, mandatată cu formarea unui nou guvern bulgar - 1-1684218249.jpg

Articole de la același autor

Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, Maria Gabriel, membră a partidului bulgar de centru-dreapta GERB, a fost mandatată să formeze un nou guvern al Bulgariei, în urma alegerilor care au avut loc luna trecută în această ţară, informează agenţia Reuters.

Preşedintele bulgar Rumen Radev a avut o întrevedere cu Maria Gabriel pentru a o mandata cu formarea guvernului. Ea are la dispoziţie şapte zile pentru a vedea dacă poate primi suficient sprijin ca să poată depăşi blocajul politic din Bulgaria.

În urma alegerilor din 2 aprilie, partidul GERB din care face parte Maria Gabriel s-a clasat pe primul loc, cu 69 de mandate din totalul celor 240 din Parlamentul Bulgariei, ceea ce i-a asigurat cea mai bună poziţie pentru formarea unui guvern, cu condiţia să găsească parteneri de coaliţie.

Blocul reformist prooccidental condus de partidul Continuăm Schimbarea a câştigat 64 de mandate.

Duminică, Maria Gabriel a spus că va propune un guvern pentru un an.

În urma alegerilor din octombrie 2022, partidul GERB se clasase de asemenea pe primul loc, însă nu a putut forma o coaliţie.

Blocajul politic care durează de doi ani a forţat Bulgaria să-şi amâne data la care intenţiona să adopte moneda euro şi această ţară nu a adoptat încă proiectul de buget pentru 2023.

Incertitudinea politică a frânat de asemenea capacitatea Bulgariei de a atrage fonduri de redresare post-pandemie, iar analiştii şi alegătorii se tem că o nouă încercare nereuşită de a forma guvernul ar putea duce la organizarea de noi alegeri mai târziu anul acesta.

XXX

În prezent, 320 de locuri de muncă sunt ocupate la Poliţia de Frontieră şi Bulgaria negociază cu Comisia Europeană alte 1.260 de locuri de muncă, a declarat ministrul de Interne Ivan Demerdjiev.

„Avem o înţelegere şi cred că vom reuşi să asigurăm finanţare pentru aceste 1.260 de posturi noi. Acest lucru ne va permite să recuperăm aproape 2.000 de locuri de muncă, care au fost disponibilizate în ultimii 10 ani la Poliţia de Frontieră”, a spus ministrul de Interne.

El a menţionat că Bulgaria face faţă în prezent de două ori mai bine presiunii migraţiei faţă de anul trecut, dar această presiune continuă să crească. Trebuie luate măsuri pentru a finaliza ceea ce a început - hardware şi personal mai adecvat pentru protecţia frontierelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.458 secunde