Consiliul Europei cere înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea liderilor ruşi

106
Consiliul Europei cere înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru judecarea liderilor ruşi - consiliul-1674823996.jpg
Consiliul Europei a cerut în unanimitate înfiinţarea unui tribunal internaţional special pentru a-i judeca pe liderii ruşi, dar şi belaruşi, desemnaţi drept responsabili pentru războiul din Ucraina, informează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Cu 100 de voturi pentru şi o abţinere, reprezentanţii celor 46 de state membre au adoptat o rezoluţie care îi vizează, fără a-i nominaliza, pe liderii civili şi militari care „au planificat, pregătit, lansat sau executat” agresiunea împotriva Ucrainei.

„Fără decizia lor de a declanşa acest război de agresiune împotriva Ucrainei, abuzurile, distrugerile, morţii şi pagubele care decurg nu s-ar fi produs”, a estimat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită la Strasbourg.

APCE îndeamnă statele membre ale Consiliului să înfiinţeze acest tribunal special cu susţinerea atâtor state şi organizaţii internaţionale pe cât este posibil, inclusiv a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Ea aşteaptă de la summitul şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor din Consiliul Europei, ce va avea loc în luna mai la Reykjavik, „un sprijin politic” pentru acest proiect.

Consiliul Europei reuneşte mai multe ţări membre ale Uniunii Europene, dar şi foste republici sovietice, precum Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjan.

Parlamentul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, a adoptat, săptămâna trecută, un text similar, cu 472 de voturi pentru, 19 contra şi 33 abţineri.

Curtea Penală Internaţională (CPI), al cărei sediu este la Haga, nu are competenţe decât pentru judecarea crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii, nu şi pentru judecarea „crimei de agresiune”, pentru că Moscova, Minsk şi Kiev nu sunt semnatare ale tratatului care instituise CPI.

Rezoluţia subliniază, de asemenea, că unele dintre faptele comise de Rusia în Ucraina împotriva civililor, în special omucideri şi strămutări de copii forţate în vederea rusificării lor, ar putea intra sub definiţia de „genocid” în sensul convenţiei internaţionale din 1948. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3346 secunde