Danemarca îşi va tripla cheltuielile militare în următorii zece ani

159
Danemarca îşi va tripla cheltuielile militare în următorii zece ani - 1-1685517983.jpg
Danemarca a anunţat că îşi va tripla cheltuielile militare în următorii zece ani, până la 19,2 miliarde de euro, în conformitate cu angajamentul de a atinge ţinta stabilită de NATO, transmite agenţia Reuters.

Drept răspuns la criza din Ucraina, Danemarca, stat fondator al NATO, s-a angajat anul trecut să îşi crească progresiv cheltuielile militare până la ţinta de 2% din PIB în 2030.

„Guvernul doreşte să întărească substanţial apărarea şi securitatea Danemarcei, alocându-le în jur de 143 miliarde de coroane (n.r. - 19,2 miliarde de euro) în cursul următorilor zece ani”, a afirmat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat.

Premierul Mette Frederiksen, al cărei nume se află printre cele vehiculate pentru preluarea postului de secretar general al NATO, anunţase anterior o nouă alocare masivă pentru Ucraina, de încă 2,4 miliarde de euro în 2023 şi 2024.

Conform proiectului guvernului, în 2024 cheltuielile militare (investiţii în materiale, personal, infrastructuri) se vor ridica la 6,9 miliarde de coroane, faţă de 6,7 miliarde în anul în curs, urmând să se tripleze până la 19,2 miliarde în 2033. Aceste eforturi vor fi finanţate mai ales prin renunţarea la o zi de sărbătoare, o decizie deja adoptată în ciuda unei mişcări neobişnuite de contestare.

„Obiectivul rămâne ca Arctica şi Atlanticul de Nord să fie o zonă de tensiuni reduse. Noi trebuie, desigur, să protejăm Danemarca şi să ne îndeplinim obligaţia de a asuma responsabilitatea comună a securităţii în Baltica”, a afirmat ministrul apărării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2617 secunde