Din 1,5 milioane de euro promiși inițial

Doar 500.000 de euro vor mai ajunge la constănțeni pentru reabilitarea termică a locuințelor

754

Articole de la același autor

Cu trei abțineri, ale liberalilor, bugetul municipiului Constanța a trecut, ieri, de Consiliul Local. Evaluat la suma de 535.500 mii lei, bugetul cuprinde, în mare parte, cheltuieli pentru susținerea investițiilor demarate în anii trecuți de administrația Mazăre. Primarul a avut, însă, grijă să prevadă și ceva bani pentru investiții mai puțin… aducătoare de faimă, cum ar fi, spre exemplu, suma alocată pentru reabilitarea termică a locuințelor, ajunsă, ieri, la o treime din suma promisă inițial de edilul-șef.

Ședința de consiliu local de ieri a început cu discuțiile pe marginea bugetului. Dezbaterile nu au durat prea mult și ele au lăsat doar impresia unor consultări, deoarece s-au transformat repede într-un monolog. Primarul Radu Mazăre a trecut repede în revistă investițiile pentru care administrația locală a decis să aloce fonduri. Prioritățile au constat în continuarea proiectelor demarate în anii precedenți de administrația Mazăre, cum ar fi cel al locuințelor ieftine pentru tineri.
Administrația locală a mai alocat bani, printre altele, și pentru parcul care va fi realizat în parteneriat cu PETROM, dar și pentru realizarea unui club pentru persoanele cu handicap, după modelul celor ale pensionarilor.
Bugetul municipiului Constanței se ridică, anul acesta, (atât la venituri, cât și la cheltuieli) la suma de 535.500 mii lei.

Reabilitări termice selective
20 de miliarde de lei vechi din bugetul local pe 2009 au fost prevăzuți pentru programul de reabilitare termică a locuințelor. Programul a trezit o serie de discuții în timp, motiv pentru care edilul - șef a anunțat și realizarea unui sondaj pe această temă. Rezultatul sondajului a fost, potrivit declarațiilor lui Mazăre, acela că "populația este de acord să subvenționăm din banii primăriei reabilitarea termică, dar nu e de acord să subvenționăm și pentru cei care au venituri mari și foarte mari". Dacă, în urmă cu aproximativ o lună, Mazăre anunța că administrația are la dispoziție aproximativ 1,5 milioane de euro pentru reabilitarea termică, suma aprobată în bugetul de ieri se ridică doar la aproape 500.000 de euro.
Mazăre a declarat ieri că modul de utilizare a acestei sume se va stabili imediat ce va fi adoptat actul normativ, care acum este în Parlament și care a suferit câteva modificări față de forma inițială.

Pasarela și riviera, new-entry
Consiliul Local Constanța a adoptat ieri și studiile de prefezabilitate pentru investițiile "Riviera Tomis" și "Pasarela Mamaia". În ceea ce privește ultimul proiect, acesta a fost evaluat la aproximativ 1.000.000 de euro. Pasarela, proiectată a se realiza în zona Hotelului Victoria din Mamaia, va fi amplasată în Marea Neagră și se va prelungi în apă pe o distanță de 411 m în larg.
Potrivit proiectului, titularul investiției va fi Ministerul Turismului, iar beneficiarul va fi Primăria Constanța.
Potrivit primarului Radu Mazăre, proiectul va fi cel mai probabil finali-zat anul acesta, pasarela putând fi funcțională încă din sezonul 2009.
"Riviera Tomis" este, de fapt, șoseaua de coastă. Proiectul presupune legătura rutieră dintre Portul Tomis și Mamaia, de-a lungul falezei Constanța Nord, asigurată prin strada de acces pentru trafic ușor, cu lungimea de 5.183 m.
În bugetul pe 2009, nu există nici un capitol referitor la șoseaua de coastă. Primarul a declarat că există, totuși, 17 miliarde de lei vechi care vor primi această destinație imediat ce proiectul va putea fi demarat.

Bonus pentru pasarelă
Construcția pasarelei implică însă și o altă investiție. În ședința de ieri, pe ordinea de zi suplimentară, s-a regăsit și proiectul privind constituirea SC Agrement Nautic SA. Municipiul Constanța va contribui cu 300.000 de euro, Consiliul Județean cu 300.000 de euro, Eforie cu 35.000 de euro, SC Mamaia SA cu 200.000 de euro, iar SC X SRL cu 400.000 de euro.
Societatea va avea rolul de a investi peste un milion de euro în achiziționarea ambarcațiunilor de agrement care să justifice, astfel, construcția pasarelei. Mazăre a promis plimbări cu vaporașul pe ruta Mangalia - Constanța - Sulina.
Nu vor lipsi nici anul acesta concursurile cu bărcuțe și avioane, dar nici festivalul de salsa. Anexa 4 din buget care le prevede și pe acestea valorează aproape 4 milioane de euro.
Tot ieri au fost adoptate și bugetele RATC, RAEDPP, RADET, SCIL Confort Urban SRL Constanța.
Cât privește investițiile pentru municipiul Constanța, acestea se pot cataloga la cotă de avarie, adică absolut strictul necesar. Acest lucru reiese chiar din forma finală a bugetului pentru 2009 al Constanței, adoptat ieri și publicat pe site-ul www.cugetliber.ro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6557 secunde