Alegeri prezidenţiale în Turcia

Erdogan, lăsat semnificativ în urmă de principalul său rival într-un nou sondaj

107
Erdogan, lăsat semnificativ în urmă de principalul său rival într-un nou sondaj - 1-1683875340.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează agenţia Reuters.

Potrivit acestui sondaj, Recep Tayyip Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kemal Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

XXX

Kemal Kilicdaroglu a acuzat Rusia că a recurs la „deepfakes” în campania electorală. Aceste acuzaţii au intervenit la câteva ore după ce un alt candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursă după ce a fost ţinta unei campanii de calomnie online.

„Dragi prieteni ruşi”, a postat Kemal Kilicdaroglu pe Twitter, „sunteţi la originea montajelor, conspiraţiilor, falsurilor şi înregistrărilor care au fost dezvăluite în această ţară. Dacă doriţi prietenia noastră după 15 mai, nu vă atingeţi de statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei”.

Sondajele indică un uşor avans pentru liderul opoziţiei laice în faţa lui Erdogan la alegerile prezidenţiale de duminică. Dacă niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, pe 28 mai va avea loc al doilea tur.

Candidatul unui alt partid, Muharrem Ince, s-a retras joi. El şi-a anunţat decizia după ce a fost ţinta unei campanii de defăimare online, care includea în special imagini contrafăcute ale lui în compania mai multor femei sau la volanul unor maşini de lux.

Sondajele arată că majoritatea alegătorilor lui Muharrem Ince (creditat în sondaje cu 2-4%) ar urma să se reporteze asupra lui Kemal Kilicdaroglu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2675 secunde