Femeile afgane, protest la Kabul. „Progresele făcute de-a lungul anilor au dispărut şi viitorul pare nesigur”

202
Femeile afgane, protest la Kabul. „Progresele făcute de-a lungul anilor au dispărut şi viitorul pare nesigur” - femeile-afgane-1692091235.jpg
La aproape doi ani de la data la care talibanii au preluat puterea în Afganistan, femeile din această țară continuă să protesteze. Lipsite de absolut toate drepturile, în ciuda pericolului, câteva femei au ieșit pe străzile unui cartier din Kabul. Fundamentaliștii au preluat Afganistanul în urmă cu doi ani, după retragerea americană haotică și după ce armata afgană a abandonat lupta.

Pe o stradă lăturalnică din capitală afgană câteva femei au avut curajul să protesteze și să spună, uneori în șoaptă, lozinci anti-talibani. Este însă o dovadă de mare curaj, într-o țară în care oamenii incomozi ajung în cel mai fericit caz la închisoare, fără nicio urmă de proces.


Protestatar: „Pe 15 august 2021, în Afganistan au venit la putere teroriştii talibani. De atunci noi ne-am pierdut speranţa pentru o viaţă normală, ne-am pierdut libertatea şi trăim cea mai neagră perioadă. În curând va fi cea de-a două aniversare a venirii talibanilor la putere”, este mesajul transmis.


În ultimii doi ani, femeile au protestat de mai multe ori, mai ales în Kabul. Talibanii le-au împrăștiat însă imediat cu focuri de armă. De la venirea la putere, fundamentaliștii au desființat practic toate drepturile femeilor. Acestea nu mai pot munci, nu pot ieși din case fără însoțitor legal: tată, frate sau soț, iar fetele mai mari de 12 ani nu mai au voie la școală.


Activistă afgană: „Progresele făcute de-a lungul anilor au dispărut şi viitorul pare nesigur pentru noi. Femeile şi fetele afgane, care doreau să înveţe, să aibă o carieră, să facă parte din viaţa socială se confruntă acum cu o realitate dură, în care nu mai au voce. Drepturile le-au fost luate”, este un alt strigăt de ajutor.


Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări ale lumii. Potrivit misiunii ONU la Kabul, aproape 29 de milioane de afgani dintr-un total de 40 au nevoie de ajutor umanitar pentru a supraviețui.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4678 secunde