Forţele israeliene le cer palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza

173
Forţele israeliene le cer palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza - fond-israel-palestina-1698574431.jpg

Articole de la același autor

Forţele de apărare israeliene (IDF) le-au cerut din nou palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt aşteptate noi ajutoare umanitare luni prin eforturile Egiptului şi ale SUA, potrivit unui mesaj al IDF postat pe X (ex-Twitter), relatează duminică AFP.

„Civilii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza ar trebui să se deplaseze temporar la sud de Wadi Gaza, într-o zonă mai sigură, unde vor putea primi apă, hrană şi medicamente. Mâine (luni), Egiptul şi SUA îşi vor creşte eforturile umanitare în Gaza”, a declarat armata israeliană care a bombardat neîncetat Fâşia Gaza de la atacul sângeros al Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie.

La 9 octombrie, Israelul a impus un asediu total asupra Fâşiei Gaza şi a întrerupt aprovizionarea cu apă, electricitate şi produse alimentare, în timp ce teritoriul cu o populaţie de 2,4 milioane de locuitori era supus deja unei blocade israeliene terestră, aeriană şi maritimă, după accederea Hamas la putere în 2007.

În total, 84 de camioane cu ajutor umanitar au putut intra în Fâşia Gaza prin Egipt de la 21 octombrie, potrivit ONU, în timp ce organizaţia estimează că ar fi nevoie de 100 de camioane cu ajutoare pe zi.

Armata israeliană face apel din 15 octombrie la populaţia din nordul Fâşiei Gaza, unde bombardamentele sunt cele mai intense, să se evacueze spre sud.

Cu toate acestea, loviturile continuă să afecteze şi sudul enclavei, unde sunt concentrate mai multe sute de mii de civili în apropierea frontierei cu Egiptul, în continuare închisă. Mii de palestinieni s-au întors însă în nord, din cauza lipsei de adăpost şi ajutor în sud, potrivit ONU.

De asemenea, reţeaua de internet şi comunicaţiile telefonice erau în curs de restabilire duminică în Fâşia Gaza, după ce vineri au fost întrerupte în timpul unor intense bombardamente israeliene, au anunţat organizaţia de monitorizare a reţelei Netblocks şi compania palestiniană de telefonie Paltel.

În acelaşi timp, gruparea islamistă Hamas susţine că a fost aproape de a ajunge la un acord cu Israelul cu privire la ostaticii răpiţi, dar Israelul a încercat să câştige timp, după cum a declarat duminică un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamas, citat de Reuters.

Abou Oubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al Qassam, a mai spus într-un mesaj video că Hamas va elibera toţi ostaticii doar în schimbul eliberării tuturor prizonierilor palestinieni aflaţi în mâinile israelienilor.

Totuşi el nu a exclus şi un acord parţial cu privire la ostatici, conform Reuters.

Reamintim că mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich şi New York în sprijinul palestinienilor. „Gaza, Gaza, Paris este cu voi!”, au scandat manifestanţii în capitala Franţei, unde adunarea fusese interzisă. Arabia Saudită a denunţat o încălcare nejustificată a dreptului internaţional, iar Oman a acuzat Israelul de crime de război.

„Israel, te declarăm în faţa lumii întregi criminal de război”, a lansat anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ceea ce a făcut Israelul să-şi cheme diplomaţii din Turcia pentru o reevaluare a relaţiilor dintre cele două ţări, ca răspuns la declaraţiile grave de la Ankara.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.2041 secunde