Război Israel-Hamas: Liderii europeni îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu consecinţele privind migraţia

3286
Război Israel-Hamas: Liderii europeni îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu consecinţele privind migraţia - 1-1698389988.jpg

Articole de la același autor

Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat, la Bruxelles, îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas, temându-se de o situaţie similară crizei refugiaţilor din 2015, informează agenţia AFP.

Această problemă este monitorizată îndeaproape de cele 27 de state membre, într-un moment în care UE găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi ucraineni, iar creşterea numărului de cereri de azil exercită presiuni asupra capacităţilor de primire ale multor ţări.

„Acest conflict va fi cu siguranţă însoţit de un alt val mare de imigraţie ilegală”, a atras atenţia premierul polonez în exerciţiu, Mateusz Morawiecki. Liderul naţionalist, ca şi omologul său maghiar Viktor Orban, a legat această problemă de riscul terorismului.

„Stabilitatea regiunii este în interesul europenilor”, a spus Orban. „Dacă Israelul şi Egiptul devin instabile, fluxurile de migraţie din această regiune vor veni imediat în Europa”, a spus el.

Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la extinderea conflictului în Liban. „Acesta este un lucru despre care vom vorbi”, a spus el, sperând că UE va fi „pregătită să răspundă la această problemă şi să ajute statele din prima linie”, aşa cum este ţara sa.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit şi ea despre acest risc. „Dacă există o prelungire a conflictului, trebuie să ne gândim la refugiaţi, cum ar fi refugiaţii sirieni din Liban”, a spus responsabila malteză. „Este o realitate care ne-ar putea aduce înapoi la o situaţie pe care am experimentat-o deja, 2015 ne-a arătat ce s-ar putea întâmpla într-un scenariu sau altul”, a continuat ea.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat, de asemenea, cu privire la consecinţele unei escaladări a conflictului, amintind în special că Egiptul găzduieşte sute de mii de refugiaţi din Sudan.

Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de state membre înaintea summitului, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea stabilirii unui parteneriat strategic cu Egiptul, inclusiv pentru combaterea migraţiei ilegale în UE.

„Rolul Egiptului este esenţial pentru securitatea şi stabilitatea Orientului Mijlociu, găzduieşte un număr tot mai mare de refugiaţi şi avem responsabilitatea de a-l sprijini”, a spus ea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4644 secunde