Şeful diplomaţiei europene susţine un armistiţiu umanitar în conflictul dintre Israel şi Hamas

2393
Şeful diplomaţiei europene susţine un armistiţiu umanitar în conflictul dintre Israel şi Hamas - 1-1698049750.jpg
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a cerut, luni, 23 octombrie, un armistiţiu între Israel şi gruparea islamistă Hamas, pentru a se putea transporta mai multe ajutoare în Fâşia Gaza, informează agenţia Reuters.

„Acum, cel mai important lucru e ca asistenţa umanitară să ajungă în Gaza”, a declarat Josep Borrell înaintea reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii.

Şeful diplomaţiei europene a afirmat că la întrunire se va discuta apelul făcut de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru întreruperea ostilităţilor, cu scopul de a asigura mai multe ajutoare civililor palestinieni din teritoriul controlat de Hamas.

„Nu pot anticipa rezultatul întâlnirii, însă este cu siguranţă ceva ce miniştrii trebuie să discute, secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut mult asta. Personal, cred că o pauză umanitară este necesară pentru a permite intrarea şi distribuirea ajutorului umanitar”, a spus Borrell.

XXX

Incursiunea terestră a armatei israeliene în Gaza, în următoarea fază a războiului cu gruparea islamistă palestiniană Hamas, ar putea dura luni de zile, dar când se va termina, Hamas nu va mai exista, a declarat ministrul Apărării israelian Yoav Gallant, citat de agenţia EFE.

„Ofensiva terestră trebuie să fie ultima manevră din Gaza, din simplul motiv că, după ea, Hamas nu va mai exista”, a afirmat Gallant, în timpul unei vizite la centrul de comandă al Forţelor Aeriene Israeliene din Tel Aviv. „Va dura o lună, două sau trei, dar până la urmă nu va mai exista Hamas”, a subliniat el, în timp ce forţele armate israeliene bombardează de zile bune întreaga enclavă. „Înainte ca inamicul să întâlnească forţele blindate şi de infanterie, el va întâlni bombele Forţelor Aeriene. Am impresia că ştiţi să o faceţi într-un mod letal, precis şi de foarte bună calitate, aşa cum s-a demonstrat până acum”, le-a spus ministrul militarilor din forţele aeriene.

Militanţi ai Hamas au ucis 1.400 de israelieni şi au rănit peste 5.400 într-o ofensivă de proporţii lansată dinspre Fâşia Gaza la 7 octombrie, care a inclus lansarea a mii de rachete în direcţia Israelului şi infiltrarea de militanţi palestinieni pe teritoriul israelian. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3212 secunde