Fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen, numit ministru de externe în noul guvern de coaliţie

218
Fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen, numit ministru de externe în noul guvern de coaliţie - premierdanez-1671115867.jpg

Articole de la același autor

Fostul prim-ministru danez Lars Lokke Rasmussen a fost numit joi ministru de externe în noul guvern de coaliţie de centru-dreapta condus de social-democrata Mette Frederiksen, transmite AFP.

Rasmussen, premier între 2009-2011 şi 2015-2019, revine astfel în executiv graţie unui acord aproape fără precedent între social-democraţi, partidul liberal Venstre şi noul său partid centrist al Moderaţilor.

Social-democraţii danezi şi liberalii, rivalii lor istorici, nu au mai guvernat niciodată împreună cu excepţia unei perioade de 14 luni în 1978-1979.


Liderul Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, care a făcut campanie împotriva lui Mette Frederiksen pentru alegerile de la 1 noiembrie, sperând într-o majoritate de dreapta, a acceptat în cele din urmă să se alieze cu ea, invocând interesul Danemarcei.

Ellemann-Jensen devine numărul 2 în guvern, ca vicepremier şi ministru al apărării.


Mette Frederiksen, prim-ministru din 2019, îşi începe aşadar al doilea mandat cu o poziţionare politică foarte diferită de primul.

Ea a condus până acum un guvern minoritar social-democrat care se sprijinea pe partidele aliate tradiţional la stânga. Acest bloc de stânga a câştigat majoritatea absolută la alegerile legislative din noiembrie, însă lidera social-democrată a preferat să încheie o alianţă la centru



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6051 secunde