GALERIE FOTO. Regina Elisabeta a II-a a murit... Imagini din viaţa celui mai longeviv monarh al Marii Britanii

808

Articole de la același autor











Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.










UPDATE - Fără paşaport şi permis de conducere 


Noul rege Charles al III-lea nu va avea nevoie nici de paşaport, nici de permis de conducere a automobilului şi va deţine toate lebedele şi toţi sturionii din Regatul Unit, unul dintre privilegiile insolite care decurg din funcţia sa de suveran britanic, informează AFP.


Regele poate să călătorească fără documente oficiale. Spre deosebire de ceilalţi membri ai familiei regale, el nu va avea nevoie de paşaport, întrucât acest document este oricum emis deja în numele său.





​​Ultima imagine cu regina Elisabeta a II-a în viață a fost surprinsă marți când s-a întâlnit cu noul premier al Marii Britanii, la Balmoral.








Regina Elisabeta a II-a a murit joi seară, înconjurată de familia sa care a venit de urgență la reședința suveranei britanice, după ce medicii s-au declarat îngrijorați de starea acesteia de sănătate.


În urmă cu două zile, reginala Elisabeta a II-a a primit-o la reședința sa de vară pe Liz Truss, noul premier al Marii Britanii. Aceasta este ultima imagine suprinsă cu suverană în viață.




Sursa foto: Jane Barlow / PA Images / Profimedia


 Suverana - care împlinise 96 de ani în luna aprilie - a urcat pe tron în 6 februarie 1952, fiind monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic.




regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia


O listă care explică ordinea de succesiune la tronul britanic după moartea reginei Elisabeta a II-a, al cărei prim fiu a devenit noul rege al ţării, Charles al III-lea, a fost publicată vineri de AFP.


1. Prinţul William, duce de Cambridge. Născut pe 21 iunie 1982, fiul cel mare al actualului rege Charles al III-lea

2. Prinţul George de Cambridge. Născut pe 22 iulie 2013, fiul cel mare al prinţului William

3. Prinţesa Charlotte de Cambridge. Născută pe 2 mai 2015, fiica prinţului William

4. Prinţul Louis de Cambridge. Născut pe 23 aprilie 2018, al doilea fiu al prinţului William




5. Prinţul Harry, duce de Sussex. Născut pe 15 septembrie 1984, al doilea fiu al prinţului Charles

6. Archie Mountbatten-Windsor. Născut pe 6 mai 2019, fiul cel mare al prinţului Harry

7. Lilibet Mountbatten-Windsor. Născută pe 4 iunie 2021, fiica prinţului Harry

8. Prinţul Andrew, duce de York. Născut pe 19 februarie 1960, al doilea fiu al reginei Elisabeta a II-a




9. Prinţesa Beatrice de York. Născută pe 8 august 1988, fiica cea mare a prinţului Andrew

10. Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi. Născută pe 18 septembrie 2021, fiica prinţesei Beatrice

11. Prinţesa Eugenie de York. Născută pe 23 martie 1990, a doua fiică a prinţului Andrew

12. August Brooksbank. Născut pe 9 februarie 2021, fiul prinţesei Eugenie

13. Prinţul Edward, conte de Essex. Născut pe 10 martie 1964, al treilea fiu al reginei Elisabeta a II-a




14. James Mountbatten-Windsor, viconte de Severn. Născut pe 17 decembrie 2007, fiul prinţului Edward

15. Lady Louise Mountbatten-Windsor. Născută pe 8 noiembrie 2003, fiica prinţului Edward

16. Prinţesa Anne, prinţesă regală. Născută pe 15 august 1950, singura fiică a reginei Elisabeta a II-a





17. Peter Phillips. Născut pe 15 noiembrie 1977, fiul prinţesei Anne.


18. Savannah Phillips. Născută pe 29 decembrie 2010, fiica cea mare a lui Peter Phillips

19. Isla Phillips. Născută pe 29 martie 2012, a doua fiică a lui Peter Phillips

20. Zara Tindall. Născută pe 15 mai 1981, fiica prinţesei Anne

21. Mia TIndall. Născută pe 17 ianuarie 2014, prima fiică a Zarei Tindall

22. Lena Tindall, născută pe 18 iunie 2018, a doua fiică a Zarei Tindall

23. Lucas Tindall. Născut pe 21 martie 2021, fiul Zarei Tindall




Descendenţii reginei Elisabeta a II-a sunt urmaţi de cei ai surorii sale, regretata prinţesă Margaret, care a murit în 2002.

Descendenţii fraţilor şi surorilor tatălui lor, regele George al VI-lea, ocupă apoi următoarele locuri din ordinea de succesiune la tron.

Peste 70 de persoane în viaţă descind din tatăl acestuia din urmă, regele George al V-lea, decedat în 1936.

Doar urmaşii Sophiei de Hanovra (1630-1714) pot să moştenească tronul britanic, potrivit Legii de Succesiune (Act of Settlement) din 1701.

Catolicii sunt excluşi, întrucât monarhul este liderul suprem al Bisericii Anglicane, înfiinţată de regele Henric al VIII-lea în 1534.

Totuşi, descendenţii care sunt căsătoriţi cu persoane catolice nu sunt excluşi din ordinea de succesiune.

De asemenea, potrivit unei legi care a modificat ordinea de succesiune, intrată în vigoare în 2015, băieţii născuţi după 28 octombrie 2011 nu mai au întâietate pe această listă în faţa surorilor lor mai mari.














UPDATE -  Moartea Reginei Elisabeta a II-a: În Regatul Unit începe o perioadă de doliu

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei, transmit PA Media/dpa.

Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.


UPDATE - Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Presa britanică, între recunoştinţă şi durere





Prima pagină a ediţiilor de vineri ale principalelor publicaţii britanice exprimă durerea pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a şi recunoştinţa pentru cei 70 de ani de domnie, transmite EFE.

"Iubita noastră regină a murit", scrie cu litere de-o şchioapă tabloidul Daily Express, cuvinte care însoţesc un portret în alb-negru al suveranei.


Aceeaşi fotografie apare şi pe prima pagină a The Times, care optează pentru un titlu sobru - "Moartea reginei" - şi subliniază că "lumea o plânge pe iubita suverană".




UPDATE - Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Xi Jinping transmite ''sincere condoleanţe'' Regatului Unit

Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis vineri "sincere condoleanţe familiei regale, guvernului şi poporului britanic", la moartea reginei Elisabeta a II-a, a transmis televiziunea publică CCTV, citată de AFP.

"În numele guvernului şi poporului chinez, precum şi în propriul său nume, Xi Jinping a transmis profunde condoleanţe. Decesul ei este o pierdere imensă pentru poporul britanic", a transmis CCTV.


















UPDATE - Drapel în bernă la Casa Albă, Empire State Building iluminată 


La mii de kilometri de Palatul Buckingham, SUA au salutat joi seară amintirea reginei Elisabeta a II-a, a cărei dispariţie reprezintă, pentru unii americani, "sfârşitul unei epoci", transmite AFP.

Elisabeta a II-a era "un fel de figură maternală pentru (Anglia)", spune Drew, 26 de ani, din Bethesda, statul Maryland. "Pentru mulţi oameni, este singura regină pe care au cunoscut-o vreodată", adaugă ea, şi spune că are o "imagine pozitivă" despre suverană: "Am văzut cu ochi buni apariţiile sale publice legate de filantropie", "dar ştiu că există şi aspecte negative ale monarhiei".




UPDATE -  Patriarhul Daniel - mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Un prieten al poporului român şi al Bisericii Ortodoxe Române


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care subliniază că fostul suveran britanic "a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române".

"Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult", se arată în mesajul transmis de Întâistătătorul BOR Regelui Charles al III-lea.




UPDATE - Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Operaţiunile London Bridge şi Unicorn sunt activate



Odată cu dispariţia Reginei Elisabeta a II-a, decedată joi la reşedinţa sa din Balmoral (Scoţia), sunt activate operaţiunile London Bridge şi Unicorn, planuri puse milimetric la punct şi concepute încă din anii 1960 pentru a face faţă chiar situaţiei prin care trece acum Regatul Unit, moartea monarhului său, transmite joi EFE.




Între numeroasele planuri realizate pentru acest moment, misiunea oficială London Bridge detaliază pas cu pas ce se întâmplă cu monumentala maşinărie logistică ce va fi pusă în mişcare. Însă va fi activată şi aşa-numita Operaţiune Unicorn, mecanism care stabileşte paşii de urmat în Scoţia pentru a transporta trupul neînsufleţit al reginei la Londra, unde se vor oficia funeraliile.

















SURSA FOTO: BBC.COM


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.025 secunde