Irakul şi Kuweitul doresc să rezolve problema traseului frontierelor

1307
Irakul şi Kuweitul doresc să rezolve problema traseului frontierelor - 1-1690788019.jpg

Articole de la același autor

Irakul şi Kuweitul doresc să ajungă la un acord asupra traseului definitiv al frontierelor lor, în special maritime, au indicat miniştrii lor de externe, cu ocazia unei vizite la Bagdad a şefului diplomaţiei kuweitiene, transmite agenţia AFP.

Frontierele terestre şi maritime dintre cele două ţări au fost stabilite de ONU în 1993, la trei ani după ce Irakul a invadat Kuweitul. În trecut, responsabili irakieni au declarat ca sunt gata să recunoască graniţa terestră a Kuweitului, dar cea maritimă rămâne un subiect de dispută: pentru Bagdad, traseul trebuie să îi garanteze accesul nestingherit la apele Golfului, vitale pentru economia sa şi exporturile de petrol.

Dosarul este în impas, iar garda de coastă kuweitiană confiscă regulat vase de pescuit irakiene şi reţine pescari irakieni pentru pătrundere ilegală în apele teritoriale kuweitiene.

Şeful diplomaţiei irakiene, Fuad Hussein, a afirmat, după o întâlnire cu omologul său kuweitian, şeicul Salem Al-Sabah, că „accentul a fost pus pe soluţionarea problemelor frontaliere”.

„Discuţiile vor continua în diferite comitete tehnice”, a subliniat el într-un briefing de presă la Bagdad, adăugând că un înalt comitet în subordinea ministerului său va superviza aceste discuţii.

În discursul său, ministrul kuweitian a subliniat „consensul total pentru rezolvarea problemelor în suspensie între cele două ţări, în primul rând demarcarea frontierelor maritime”.

Bagdadul va găzdui, pe 14 august, o nouă reuniune a unui comitet juridic angajat în acest dosar.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.498 secunde