"Mami, o să am și eu sâni când o să cresc?"

521

Articole de la același autor

În școala primară, glumele și bancurile cele mai prețuite de copii sunt legate într-un fel sau altul de lenjeria intimă sau de fundul gol. Fascinația copiilor are ca punct de plecare confuzia din mintea lor între sistemul digestiv și cel reproducător.

După vârsta de cinci ani, copiii trebuie să cunoască câteva lucruri esențiale despre schimbările care apar în timpul pubertății, precizează Meg Hickling în cartea sa "Educație sexuală pentru copii și adolescenți". În primul rând, trebuie să știe la ce să se aștepte dacă se vor afla cumva printre cei "grăbiți" să intre în pubertate, astfel încât să nu se sperie de modificările prin care va trece corpul lor. În al doilea rând, vor exista copii "grăbiți" în clasă, prieteni, rude. Așa că profitați de orice ocazie didactică. Un bun moment pentru a aborda subiectul igienei intime poate fi întoarcerea de la cumpărături, când puneți obiectele în rafturi: "Deci tampoanele în baie… Apropo, știi pentru ce le cumpăr și la ce folosesc?" Nu vă mulțumiți cu răspunsuri de genul: "Da, mi-a spus colega mea". Vedeți ce anume știe copilul dvs. "Deodorantul îl ducem în baie. Nu crezi că în curând vei avea și tu nevoie de deodorant?"
Unii copii de șapte ani au nevoie de deodorant și e posibil ca băieții de opt ani să aibă ejaculări nocturne.

Copiii încep să pretindă respectarea intimității
Începând cu vârsta de nouă ani, copiii încep, de obicei, să pretindă respectarea intimității, mai întâi pe a lor, apoi și pe a celor din jur. Acum, dintr-o dată, te trezești că, de fiecare dată când intră în baie, fie și numai ca să se pieptene, se baricadează înăuntru.
Dacă-i lăsați pe copiii de această vârstă să-și dezvolte nevoia de intimitate și le-o respectați, treptat ei vor începe să respecte aceeași nevoie și la cei din jur. Oamenii maturi sexual își cunosc granițele propriei intimități și știu să respecte granițele celorlalți. Unii adulți au ei înșiși granițe nesigure și ca atare nu-și dau seama că trebuie să le respecte pe ale copiilor lor. Unii copii nu-și pot aduce colegi acasă pentru că "tata stă pe canapea în chiloți și se uită la televizor", iar când copilul se plânge de asta, părintele sare în sus: "E canapeaua mea, e casa mea". Cine răspunde așa, este de părere specialistul, nu a ajuns la maturitate. Un adult matur ar pune pe primul plan nevoile copilului și ar respecta nevoia lui de intimitate. Casa este și a copilului, și el trebuie să fie respectat și la el acasă.

Vorbiți-i despre sarcină
Copiii între nouă și 12 ani sunt fascinați de graviditate și pun o mie de întrebări despre cum crește bebelușul în corpul mamei. Dar și multe dintre întrebările lor se referă la avort, malformații con-genitale, gemeni, copii născuți cu deficiențe și siamezi.
Explicați-le că doar dormind cu cineva în același pat nu rămâi însărcinată, sperma trebuie să ajungă neapărat în vagin. Probabil că toată confuzia por-nește de la expresia "a te culca cu cineva".
Copiii au nevoie acută de informații despre schimbările fizice și emoționale prin care trec. Cel mai bine este să începi să dai informații despre pubertate ori de câte ori apar întrebări. Chiar și fetițele de grădiniță întreabă: "O să am și eu sânii mari când o să cresc?", "Am să folosesc și eu absorbante când o să cresc mare?". Chiar și un simplu "Da" reprezintă un început minunat.
Este important ca părinții să dea copiilor informații despre schimbările din perioada pubertății înainte ca acestea să se producă.
Lucru ciudat, când copiii intră în pubertate, nu numai că transpiră mult mai mult decât înainte, dar devin și alergici la săpun și apă!
Nu uitați să le reamintiți că și organele genitale trebuie spălate zilnic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7264 secunde