O femeie ar putea fi succesoarea norvegianului Jens Stoltenberg la şefia NATO

102
O femeie ar putea fi succesoarea norvegianului Jens Stoltenberg la şefia NATO - ofemeie-1644508900.jpg

Articole recomandate

Succesorul norvegianului Jens Stoltenberg la şefia NATO va fi ales la summitul de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie, iar ţările europene vor să desemneze o femeie, o premieră pentru Alianţa Nord-Atlantică, aceasta fiind condusă doar de bărbaţi de la crearea sa în 1949, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Cursa este deschisă de la anunţul surpriză al lui Jens Stoltenberg din decembrie 2021 că va candida la conducerea Băncii Centrale a Norvegiei. Însă procesul de desemnare este opac. Nimeni nu face campanie. În schimb, există numeroase discuţii între aliaţi în privinţa numelor. Candidaţii nu se anunţă înainte de a avea aprobarea Washingtonului. Iar tradiţia spune că ei evită să facă în mod deschis campanie. Postul revine în mod tradiţional europenilor şi există o aşteptare pentru desemnarea unei femei dintr-un stat membru”, a afirmat un diplomat european din cadrul NATO.

Mandatul lui Jens Stoltenberg la NATO se termină la 1 octombrie, iar el a anunţat că îşi va prelua funcţia de la conducerea Băncii Centrale a Norvegiei în jurul datei de 1 decembrie.

Pe lista posibilelor candidate se numără Sophie Wilmes (47 de ani), ministrul de externe belgian şi fost premier, Annegret Kramp-Karrenbauer (59 de ani), fost ministru german al apărării, Kersti Kaljulaid (52 de ani), fost preşedinte a Estoniei, sau Dalia Grybauskaite (65 de ani), fost preşedinte a Lituaniei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6128 secunde