Otita medie acută afectează, în special, copiii

1715

Articole de la același autor

Otita medie acută reprezintă o infecție bacteriană a mucoasei urechii medii. Germenii cel mai frecvent implicați în producerea otitelor medii acute bacteriene sunt Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae și Moraxella Chataralis, așa cum ne-a spus dr. Oana-Gabriela Enache, medic specialist ORL la Medicover Constanța.

Otita medie acută afectează, în special, copiii, fiind mai rar întâlnită în rândul adulților. Creșterea numărului otitelor medii este legată de existența epidemiilor de viroze ale căilor respiratorii superioare și implicit de anotimpurile favorizante pentru acestea, adică toamna, iarna și primăvara. Factorii favorizanți ai acestei boli sunt prezența polipilor nazali, prezenta alergiei nazale și scăderea imunității organismului.
Germenii ajung cel mai adesea în urechea medie pe calea trompei lui Eustache - canalul de comunicare între urechea medie și rinofaringe, pornind de la un proces infecțios rinofaringian sau nazal.
În cazul unei otite, pacientul acuză o durere puternică, cu debut brusc, cel mai frecvent noaptea. Durerea poate fi însoțită și de febră, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă.
Diagnosticul este pus numai de către medicul ORL-ist prin examenul otoscopic, adică prin observarea membranei timpanului cu otoscopul.
Medicul este singurul care poate prescrie un tratament, precizează dr. Oana Gabriela Enache. Acesta se bazează pe antibiotice și alte medicamente pentru calmarea durerii și scăderea febrei.
"Tratamentul antibiotic trebuie administrat în doze corespunzătoare vârstei și greutății pacientului, pe o perioadă care să fie suficientă pentru lichidarea infecției bacteriene, adică distrugerea germenilor. Așadar, chiar dacă durerea și febra se ameliorează după primele doze de antibiotic, acesta trebuie administrat în continuare până la 10-14 zile sau cum a prescris medicul", adaugă specialistul.
În anumite situații este necesar ca medicul ORL-ist să efectueze o mică incizie la nivelul membranei timpanice, denumită miringotomie, cu scopul de a evacua puroiul acumulat în urechea medie. În general, după efectuarea inciziei, starea pacientului se ameliorează vizibil, iar timpanul, având o mare capacitate de regenerare, se reface spontan.
Pe timpul efectuării tratamentului, este necesar repausul la domiciliu, evitându-se expunerea la frig. O importanță deosebită în tratamentul otitei medii acute bacteriene trebuie acordată igienei nasului, care antrenează o vindecare mai rapidă. Suflatul nasului trebuie făcut corect, pe fiecare nară pe rând, evitând astfel introducerea secrețiilor patologice din cavitatea nazală în urechea medie.
Otita medie acută bacteriană poate avea consecințe importante prin extinderea infecției în vecinătatea urechii. Astfel, pot apărea otomastoidite, meningite, encefalite etc.
Trebuie să ne îngrijoreze reapariția febrei în timpul tratamentului cu antibiotic corect efectuat, prezența durerii de cap persistente, apariția amețelii, faptul că bolnavul nu suportă lumina sau nu poate înclina capul în față.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0595 secunde