Preşedintele Portugaliei a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pe 10 martie 2024

181
Preşedintele Portugaliei a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate pe 10 martie 2024 - 1-1699600107.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a anunţat dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri legislative anticipate pe 10 martie 2024, după demisia prim-ministrului Antonio Costa, implicat într-un scandal de corupţie, informează agenţia AFP.

Preşedintele i-a mulţumit premierului pentru disponibilitatea de a continua să conducă guvernul până la preluarea postului de către succesorul său.

Rebelo de Sousa a ales să convoace alegeri, aşa cum au solicitat principalele partide de opoziţie de dreapta şi de stânga, pentru a depăşi criza politică cauzată de demisia premierului Costa. El nu a acceptat propunerea socialiştilor, care ar fi preferat o soluţie de continuitate, cu numirea unui nou premier care să guverneze susţinut de majoritatea pe care o au în Parlament. „Acest rezultat nu ar fi ideal pentru că premierul nu ar fi legitimat de votul popular”, a explicat şeful statului.

Premierul portughez, unul dintre rarii socialişti în fruntea unui guvern european, a fost compromis de o anchetă legată în special de suspiciuni de corupţie şi trafic de influenţă în atribuirea concesiunilor pentru extracţia de litiu şi producţia de hidrogen verde. Suspectat că a intervenit pentru deblocarea procedurilor în contextul acestei afaceri, Antonio Costa va face obiectul unei anchete independente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.0223 secunde