Proprietarii de pensiuni din Deltă cer autorităţilor soluţii pentru a oferi turiștilor pește proaspăt

276

Articole de la același autor

Proprietarii de pensiuni din Delta Dunării le-au cerut, miercuri, autorităţilor tulcene soluţii legale pentru a le oferi turiştilor preparate din peşte proaspăt capturat în rezervaţie, în condiţiile în care legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor le interzice să schimbe starea produsului din proaspăt în congelat.


Unul din proprietarii de pensiuni din Deltă, Trifon Belacurencu, a cerut o soluţie legală în timpul unui eveniment organizat de Prefectura judeţului pe tema turismului, la care au participat aproximativ 30 de agenţi economici implicaţi în domeniu.


„Să ni se dea o soluţie legală. Cum se poate asigura peşte proaspăt de pe o zi pe alta pentru a asigura o masă de bun-simţ pentru un turist în Deltă? Altfel, informaţiile că din ce în ce mai mult în Deltă se foloseşte peşte din Kazahstan, Egipt şi de prin alte locuri vor deveni o chestiune curentă, fără să mai deranjeze pe nimeni”, a declarat Belacurencu.


La rândul lui, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului (APT), Daniel Iluşcă, a explicat că peştele proaspăt poate fi folosit maximum trei zile de la achiziţie, deşi toţi proprietarii de unităţi de cazare deţin sisteme frigorifice certificate de Comisia Europeană, dar nu le pot folosi legal pentru conservarea peştelui.


„Peştele congelat în aparate autorizate e ca şi proaspăt. Cred că asta este cea mai mare problemă pe care o au toate unităţile din Deltă. Altfel, cumpărăm peşte congelat care are termen de valabilitate şase luni, dar prea puţin din Deltă”, a mai spus Daniel Iluşcă.


În replică, comisarul şef adjunct al filialei teritoriale a Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Dumitru Colaxîz, a menţionat că este foarte important ca procedura de congelare a peştelui să fie legală.


„Problema e ca acel peşte să fie congelat legal. (…) Strict legal, dacă acel peşte a fost achiziţionat în stare proaspătă, având trei zile valabilitate, nu mai ai voie să schimbi starea tehnică şi să-i prelungeşti valabilitatea. Dar dacă există o procedură, poate fi congelat şi etichetat, aşa cum au făcut cei de la Gura Portiţei (operatorul deţine o fabrică de conserve de peşte, n.red.)”, a menţionat comisarul şef adjunct al CJPC Tulcea, Dumitru Colaxîz.


De asemenea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, Mitică Tuchilă, a menţionat că e necesar ca sistemul de frig folosit în congelarea peştelui proaspăt să fie autorizat sanitar-veterinar, potrivit tvrinfo.ro


„În cazul celorlalte instituţii ştiu că sunt probleme şi poate că legislaţia se va armoniza la un moment dat în maniera în care toate lucrurile vor converge spre consumatorul final”, a mai spus directorul Tuchilă.


În timpul şedinţei organizate de Prefectura judeţului Tulcea, operatorii din turism s-au arătat nemulţumiţi şi din cauză că în unele localităţi nu există trasee turistice, în alte localităţi se organizează petreceri private care deranjează ordinea publică, ei reclamând şi alte probleme cum ar fi turismul făcut de persoane neautorizate şi lipsa unor compensaţii pentru proprietarii de pensiuni afectaţi de războiul din Ucraina.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.649 secunde