Războiul din Ucraina și pandemia au afectat comerțul cu arme

73
Războiul din Ucraina și pandemia au afectat comerțul cu arme - fondcomertarme-1670254418.jpg
Vânzările de arme şi servicii în sectorul militar la nivel global au crescut în 2021, dar au fost afectate de problemele de aprovizionare generate de pandemie şi de războiul din Ucraina, potrivit unui nou raport dat publicităţii luni, transmite AFP.

Conform raportului Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), cele mai mari 100 de companii au vândut arme şi servicii destinate sectorului militar în valoare de 592 de miliarde de dolari (aproximativ 562 de miliarde de euro) în 2021, o creştere cu 1,9% faţă de 2020. Cu toate acestea, creşterea a fost grav afectată de problemele larg răspândite ale lanţului de aprovizionare.


„Impactul de durată al pandemiei începe cu adevărat să se manifeste în cazul companiilor producătoare de armament”, a declarat pentru AFP Nan Tian, cercetător SIPRI şi coautor al raportului. Problemele în ceea ce priveşte lipsa forţei de muncă şi aprovizionarea cu materii prime au încetinit capacitatea companiilor de a produce sisteme de arme şi de a le livra la timp.

„Ceea ce vedem cu adevărat este, probabil, o creştere posibil mai lentă decât se aşteptau mulţi în privinţa vânzărilor de arme în 2022”, a subliniat el.


Problemele de aprovizionare sunt de aşteptat să se înrăutăţească odată cu războiul din Ucraina, în special pentru că Rusia este un furnizor major de materii prime utilizate în producţia de arme, potrivit autorilor raportului, dar şi pentru că acest conflict a determinat o creştere a cererii.


Cu toate acestea, rămâne dificil de evaluat nivelul acestei creşteri, potrivit lui Nan Tian, care depinde atât de nevoile ţărilor care au ajutat Ucraina să îşi refacă stocurile de armament, cât şi de înrăutăţirea mediului de securitate, aceasta însemnând că ţările încearcă să-şi procure mai multe arme.


Deşi companiile americane domină în continuare piaţa globală a producţiei de armament, reprezentând mai mult de jumătate din vânzările globale ( 299 de miliarde de dolari), Statele Unite sunt singura regiune din lume care a înregistrat o scădere a vânzărilor în comparaţie cu 2020. Dintre cele mai mari cinci companii de pe piaţa americană, Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman şi General Dynamics, vânzările au crescut doar în cazul companiei Raytheon Technologies.


În acelaşi timp, vânzările celor mai mari opt companii de armament din China au crescut în 2021 cu 6,3%, ajungând la o valoare de 109 miliarde de dolari.

Companiile europene, care reprezintă în prezent 27 din cele mai mari 100 de companii, au venituri totale de 123 de miliarde de dolari, în creştere cu 4,2% faţă de 2020.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6137 secunde