Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul statului olandez în sclavie

116
Regele Willem-Alexander a prezentat scuze oficiale pentru rolul statului olandez în sclavie - 1-1688287552.jpg
Regele Willem-Alexander a prezentat, sâmbătă, scuze oficiale pentru implicarea istorică a ţării sale în sclavie, transmite agenţia AFP.

„Astăzi, stau în faţa voastră în calitate de rege şi membru al guvernului. Astăzi, vă prezint scuzele mele personal”, a declarat Willem-Alexander, cu prilejul unui eveniment ce marchează anual sfârşitul sclaviei.

„Comerţul cu sclavi şi sclavia au fost recunoscute drept crime împotriva umanităţii. Regii Casei de Orania nu au făcut nimic pentru a-l împiedica. Astăzi, cer iertare pentru această inacţiune”, a spus Willem-Alexander într-un discurs rostit în Oosterpark din Amsterdam şi transmis în direct la televiziunea naţională.

El a spus că rasismul rămâne o problemă în societatea olandeză şi că nu toţi olandezii vor fi de acord cu scuzele sale.

Odată cu mişcarea Black Lives Matter în SUA, Ţările de Jos s-au lansat într-o dezbatere adesea dificilă cu privire la trecutul colonial care le-au făcut unul din statele cele mai bogate din lume.

Potrivit unui raport comandat de Ministerul de Interne şi publicat în iunie, coloniile au adus familiei regale, între 1675 şi 1770, echivalentul actual a 545 milioane de euro, într-o epocă în care sclavia era foarte răspândită.

Strămoşi ai regelui actual au făcut parte dintre cei mai mari beneficiari a ceea ce este descris în raport ca o „implicare deliberată, structurală şi durabilă” în sclavie.

La apogeul imperiului lor colonial, Provinciile Unite, ce poartă astăzi numele de Ţările de Jos, deţineau colonii precum Surinam, insula Curaçao din Caraibe, Africa de Sud şi Indonezia, unde Compania olandeză a Indiilor de Est a avut sediul în secolul al XVII-lea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1277 secunde