Relaţiile dintre SUA şi China, afectate serios după doborârea balonului

225
Relaţiile dintre SUA şi China, afectate serios după doborârea balonului - 1-1675668804.jpg

Articole recomandate

Guvernul chinez a afirmat, luni, 6 februarie, că Statele Unite, doborând balonul chinez care survola teritoriul lor, au „afectat serios şi deteriorat” relaţiile dintre cele două ţări, notează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Acţiunile americane au afectat serios şi deteriorat eforturile şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chino-americane de după întâlnirea din Bali” dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping în noiembrie, a declarat, într-un comunicat, viceministrul de externe Xie Feng.

Armata americană a doborât, sâmbătă, în largul coastei Carolinei de Sud, în sud-estul ţării, acest balon chinezesc considerat de Pentagon drept un balon de spionaj, destinat să colecteze informaţii sensibile.

Incidentul a provocat o criză diplomatică între Beijing şi Washington, cu anularea în ultimul moment a unei vizite în China a şefului diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Beijingul, care la rândul său susţine că era o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite că au „reacţionat exagerat” prin folosirea forţei.

„Guvernul chinez urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei şi îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare”, a indicat ministerul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6966 secunde