Rezoluţie istorică a ONU pentru justiţia climatică

377
Rezoluţie istorică a ONU pentru justiţia climatică - 1-1680161866.jpg
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie istorică, prin care se cere justiţiei internaţionale să clarifice obligaţiile statelor în lupta împotriva schimbărilor climatice, relatează agenţia AFP.

„Progresul istoric, un moment de reper, triumful diplomaţiei internaţionale în domeniul climei” - ONG-urile şi o serie de state dintre cei 130 de co-sponsori ai textului au salutat acest text adoptat prin consens în cei mai fermi termeni.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va trebui să răspundă la problema „obligaţiilor care revin statelor în protecţia sistemului climatic, pentru generaţiile prezente şi viitoare”.

„Împreună, scrieţi istorie”, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, apreciind că şi fără caracter obligatoriu, viitorul aviz al organului judiciar al Naţiunilor Unite ar putea ajuta guvernele să „ia măsurile climatice mai curajoase şi mai puternice de care lumea are nevoie disperată”.

În urmă cu o săptămână, experţii ONU în climă au avertizat încă o dată că încălzirea globală ar trebui să atingă pragul de +1,5°C faţă de epoca preindustrială până în 2030-2035, cel mai ambiţios obiectiv al acordului de la Paris, o menţionare clară a urgenţei de a acţiona radical în acest deceniu pentru a asigura un „viitor locuibil” pentru umanitate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3966 secunde