Românii câștigă puțin, dar plătesc ca în străinătate. Ce salarii au un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024

362
Românii câștigă puțin, dar plătesc ca în străinătate. Ce salarii au un medic, un asistent medical sau un profesor în 2024 - salarii-romania-vs-salarii-europ-1710436887.jpeg

Articole de la același autor

Muncim în multe domenii de activitate, mai multe decât străinii, dar suntem mult mai prost decât ei. Asta în condițiile în care costul vieții de la noi este comparabil cu cel din statele europene.


O analiză a veniturilor și cheltuielilor arată clar ce își permite un inginer din Occident. Din salariul lunar este cu mult peste ce poate din punct de vedere financiar un român.


România se află pe ultimele locuri în topurile europene în privința salariilor câștigate de mai multe categorii de specialiști.


Un medic român câștigă aproximativ 24.000 de euro brut pe an. De șase ori mai puțin decât un medic din Germania și la jumătate față de Portugalia.


În Letonia sau Polonia câștigurile sunt asemănătoare cu cele ale medicilor români.


Și în privința asistenților medicali sunt diferențe.
Un asistent medical în România câștigă 11.760 de euro brut pe an, în timp ce în Germania câștigă 46.829 de euro pe an.


Dascălii din România câștigă de aproximativ patru ori mai puțin decât dascălii din Germania.
Topul este condus de Finlanda, acolo unde câștigul brut este de 42.340 de euro pe an, în timp ce în România este de 14.700 de euro, brut pe an.


"Diferențele apar prin prisma acestei decizii la nivel guvernamental despre cât de important este să plătești sau să aloci resursele mai mici sau mai mari, mai puține sau mai multe pentru un anumit sector.
În România, din lipsă de resurse, dar și din alte motive, sectoarele cheie sunt subfinanțate", a spus profesorul de economie, Cristian Păun, preluat de antena 3.ro


Pe lângă salariu, există și alte motive pentru care românii aleg să lucreze în străinătate.


Potrivit Eurostat, cheltuielile gospodăreşti raportate la PIB sunt mai mari în ţări precum Portugalia, Croaţia sau Grecia, comparativ cu România. În ţări precum Italia, Germania, Suedia, acolo unde am menţionat că salariile sunt mai mari pentru anumite categorii de persoane, cheltuielile gospodăreşti raportate la PIB sunt mai mici faţă de ţara noastră.


“Motivul principal este acela legat de clipul de muncă pe care îl pot face în alte țări și condițiile în care se desfășoară acea activitate”, a spus specialistul HR, Oana Botolan.
Câștigăm mai puțin și plătim ca în alte state.
În România prețurile sunt aproape egale cu cele din alte state europene.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.796 secunde