Stomatologii revoltați că nu pot să-și facă meseria. Au reclamat situația la Colegiul Farmaciștilor

1799
Stomatologii revoltați că nu pot să-și facă meseria. Au reclamat situația la Colegiul Farmaciștilor - stomatologii-suparati-1715272655.png

Articole de la același autor

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a solicitat Colegiului Farmaciștilor eliminarea tratamentului neunitar și discriminatoriu, care afectează dotările necesare cabinetelor stomatologice pentru a trata pacienții care se confruntă cu situații de urgență.


„Această problemă, generată de lipsa unei reglementări adecvate, împiedică cei peste 25 de mii medici stomatologi din România să ofere medicamentația necesară pacienților, deși au responsabilitatea legală să fie dotați, ca și medicii generaliști, cu trusă de urgență obligatorie”, a declarat vicepreședintele CMSR SL. Dr. Luminița Oancea.


Astfel, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății și Familiei nr. 153/ 2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, cu modificările și completările ulterioare, în vederea înființării, autorizării și funcționării unui cabinet stomatologic, se arată într-un comunicat, unitatea sanitară are obligația dotării cu o trusă de urgență. Conținutul acesteia a fost reglementat prin Decizia CMSR nr. 2/2CN din 19 ianuarie 2019 pentru modificarea anexei la Decizia Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România nr. 10/2007 privind conţinutul minim al trusei de urgenţă pentru cabinetul de medicină dentară.


„Cu toate acestea, în baza prevederilor legislative actuale, procurarea antibioticelor și substanțelor stupefiante și psihotrope pentru trusa de urgență obligatorie de la nivelul cabinetelor medicale și stomatologice nu are o reglementare specifică, existând doar prevederi privind prescrierea acestora către pacienți. Din acest motiv, cabinetele stomatologice întâmpină greutăți în achiziționarea acestor medicamente/ substanțe, neexistând o practică unitară la nivelul țării. CMSR a decis să se alăture CMR, pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări legislative specifice, aplicabile în mod unitar la nivelul țării, în vederea achiziției și deținerii de antibiotice, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope de către cabinetele medicale stomatologice pentru trusa de urgență, norme care să reglementeze inclusiv obligația farmaciilor de a elibera aceste substanțe conform procedurii stabilite, pentru o practică profesională conformă”, se menționează în comunicat, preluat de jurnalul.ro


Până la emiterea acestui act normativ, conducerea CMSR a solicitat Colegiului Farmaciștilor să ceară membrilor săi aplicarea aceleiași proceduri de care beneficiază membrii CMR și pentru cabinetele stomatologice autorizate, în vederea procurării psihotropelor și antibioticelor necesare pentru trusa de urgență obligatorie.


„În acest fel, până la completarea cadrului normativ, obligațiile legale vor putea fi respectate de toate cabinetele stomatologice, iar pacienții români vor putea fi tratați corespunzător, inclusiv în situații de urgență”, se arată în finalul comunicatului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4288 secunde