Pe cine vor avea președinte? Alegerile de la Colegiul Medicilor Stomatologi, sub semnul întrebării

3447

Articole de la același autor

Miercuri, 29 noiembrie, mandatul actualului birou executiv al Colegiului Medicilor Stomatologi Constanţa a încetat. Teoretic, la această dată, el ar fi trebuit să aibă o nouă componenţă, un preşedinte (re)ales, dar lucrurile nu stau deloc aşa. De fapt, la momentul actual, din cauza faptului că pe 19 noiembrie nu s-au întrunit condițiile de cvorum şi la vot au fost prezenți doar 12 membri din totalul celor 19 validați de Comisia Electorală Centrală, alegerile au fost anulate. Mai grav este că, deşi au trecut deja aproape două săptămâni de la alegeri, nu se ştie încă ce urmează, când vor avea loc următoarele alegeri şi când va fi numită noua conducere.



Din cauza situaţiei fără precedent de luna aceasta, în cadrul căreia nu a fost posibilă întrunirea legală a biroului executiv nou ales până la data menţionată (29 noiembrie), mandatul vechiului birou executiv se prelungeşte până la validarea de către Comisia Electorală Centrală a componenţei biroului executiv nou ales. Când, cum, în ce fel? Nu se știe. Și medicii așteaptă cu nerăbdare să afle, în timp ce zilele tot trec, una câte una. Din păcate, această incertitudine îi macină și tot ce își doresc este ca lucrurile să se clarifice cât mai curând.

Reamintim că, pe 11 noiembrie, un număr de 962 de medici, toţi membri ai Colegiului Medicilor Stomatologi din Constanţa, s-au prezentat la urne, pentru a-şi alege conducerea pentru următorii patru ani. De fapt, acesta a fost primul pas spre schimbare. Spunem acest lucru pentru că, la această dată, s-au ales doar cei 19 membri din consiliul teritorial, care, mai departe, aveau dreptul a vota structura biroului executiv al colegiului, pe 19 noiembrie. Specialiştii care pot hotărî cine va face parte din conducerea colegiului, pe viitor, sunt: Cristina Nucă, George Anastase, Răzvan Ungureanu, Aureliana Caraiane, Steliana-Gabriela Buștiuc, Mihaela Duță, Ionuț Augustin Dan, Crina Consuela Miu, Alexandru Pavel, Alma-Cristina Vasiliu, Aila Reșit, Raluca Briceag, Nicolae Ionescu, Maria-Claudia Albu, Oana-Adina Pancă, Iulian Damian, Daniela Bică-Sintea, Cristian Florin Zahariuc, Albertine Leon.

Surpriza cea mare a fost că, în urmă cu zece zile, cvorumul nu a fost complet, iar prin urmare, procesul de votare nu s-a mai organizat.

Nu au cvorum, nu există alegeri

În momentul când trebuia să înceapă ședința, dr. Răzvan Ungureanu, care făcea parte din cei 19 membri validați să voteze, se afla în tren, în drum spre Constanța. La un moment dat, acesta și-a anunțat colegii că trenul are 30 de minute întârziere. Invocând faptul că merg să îl întâmpine la gară pe colegul lor, alți cinci medici au părăsit împreună sediul Colegiului Medicilor Stomatologi Constanța și nu au mai revenit pentru a participa la procesul de vot planificat pentru ora 18.00. În această situație, comisia electorală locală a decis amânarea cu o oră a procesului de votare, respectiv pentru ora 19, pentru a se putea întruni condițiile de cvorum, dacă s-ar fi prezentat și dr. Răzvan Ungureanu. În schimb, la ora 19.00, din cauza absenței de la vot a celor șase membri ai consiliului teritorial menționați, precum și a dr. Alma Vasiliu, la vot au fost prezenți doar 12 membri din totalul celor 19 validați de Comisia Electorală Centrală. În acest context, s-a constatat lipsa cvorumului și alegerile au fost amânate.

Potrivit președintelui comisiei electorale a CMS Constanța, Cristina Pușcașu, după ce Biroul Executiv Național ales pe 28 noiembrie se întrunește, conform regulamentului, se va stabili o altă dată a alegerilor, pe plan local. „În aceste condiţii, mandatul actualului birou executiv este valabil până la noi alegeri. Procedura va fi aceeaşi ca şi data trecută, dar trebuie să avem cvorum, pentru că, dacă nu îl avem, nu ne putem alege conducerea. Nu ne aşteptam să se întâmple aşa ceva. Nici în regulament nu există reglementări pentru astfel de situaţii, pentru că nu prea au mai avut precedent astfel de alegeri. La alegeri este nevoie de cvorum de două treimi, adică minimum 13 persoane prezente. Data trecută, au fost 12. Nu ştim când vom merge, din nou, la vot. Bucureştiul ne va anunţa şi, în momentul în care se stabileşte, vom face public acest lucru. Interesul nostru este să avem cvorum şi să terminăm alegerile, în mod legal”, a declarat aceasta, pentru „Cuget Liber”. Având în vedere situaţia actuală, am încercat să aflăm care este punctul de vedere al preşedintelui în funcţiune al colegiului, dr. Aureliana Caraiane, dar aceasta nu a putut fi contactată.

Am reuşit, în schimb, să aflăm de la medici care le sunt aşteptările de la cei care se vor afla la cârma Colegiului Medicilor Stomatologi de acum înainte. Vor o normalitate, dar şi cursuri obligatorii gratuite sau la alte preţuri, ei susţinând că, în prezent, sunt cele mai scumpe din ţară. „De asemenea, nu suntem de acord cu taxele pe care vor să le modifice, începând cu anul viitor. Am fost deja informaţi că ni se dublează taxele lunare pe care le avem de plătit la colegiu. Astfel, acestea vor ajunge la suma de 160 de lei, de la 80 de lei, cât sunt acum. De asemenea, ne dorim digitalizarea CMS Constanţa, pentru simplificarea şi eficientizarea atât a avizării/reavizării, cât şi a proceselor ulterioare de votare. O altă dorinţă este schimbarea regulamentului electoral prin introducerea votului electronic, limitarea mandatelor pentru funcţia de preşedinte la maximum doi ani şi introducerea de observatori independenţi pentru evitarea oricăror fraude”, au precizat stomatologii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4743 secunde