Turul doi al alegerilor prezidenţiale în Macedonia de Nord. Scrutin crucial pentru viitorul european al ţării balcanice

110
Turul doi al alegerilor prezidenţiale în Macedonia de Nord. Scrutin crucial pentru viitorul european al ţării balcanice - 1-1715153623.jpg

Articole de la același autor

Alegătorii din Macedonia de Nord sunt chemaţi, miercuri, 8 mai, la urne, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi alegeri legislative care ar putea avea un impact crucial asupra speranţelor acestui stat balcanic sărac de a deveni membru al Uniunii Europene, notează agenţia AFP.

O revenire la putere a opoziţiei de dreapta, indicată de sondaje, ar reactiva în special tensiunile cu ţările vecine Grecia şi Bulgaria, aceasta din urmă ţară punând condiţii pentru a susţine avansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE.

Partidul naţionalist de dreapta VMRO-DPMNE (Organizaţia revoluţionară internă macedoneană - Partidul Democrat pentru unitatea naţională macedoneană), a cărui candidată Gordana Siljanovska-Davkova a obţinut cel mai mare punctaj în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 aprilie, se află pe o traiectorie favorabilă pentru turul doi şi pentru alegerile legislative care au loc simultan miercuri.

Liderul partidului, Hristijan Mickoski, a refuzat să recunoască noul nume al ţării, Macedonia de Nord, stabilit în conformitate cu un acord istoric semnat în 2018 cu Grecia pentru a pune capăt unei dispute de lungă durată între Skopje şi Atena. El a promis de asemenea că va da dovadă de fermitate în impasul dintre ţara sa şi Bulgaria, care în ultimii doi ani a blocat negocierile pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Mickoski a mai promis că va acorda prioritate economiei şi va crea zeci de mii de locuri de muncă, mesaj la care sunt sensibili mulţi alegători din această ţară săracă, afectată de o inflaţie galopantă.

Social-democraţii, de centru-stânga, aflaţi la guvernare (SDSM) au avertizat că rezultatul alegerilor va fi decisiv pentru viitorul european al Macedoniei de Nord şi s-au străduit să recâştige controlul după înfrângerea lor în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„Aceste alegeri vor determina practic viitorul Macedoniei, dacă ne îndreptăm către o societate progresistă, către UE, sau dacă ne întoarcem la o epocă apusă în care am experimentat izolarea şi conflictele etnice”, a declarat fostul prim-ministru şi lider al SDSM Dimitar Kovacevski.

SDSM îşi bazează viitorul politic pe promisiunea că liderii săi sunt capabili să deblocheze negocierile în vederea aderării la UE şi să reglementeze disputa cu Bulgaria. Sofia a refuzat să sprijine deschiderea negocierilor de aderare între Skopje şi UE până când Macedonia de Nord nu recunoaşte în Constituţie mica sa minoritate bulgară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4163 secunde