Ucraina şi Norvegia au ajuns la un acord de securitate

99
Ucraina şi Norvegia au ajuns la un acord de securitate - 1-1713254046.jpg

Articole de la același autor

Ucraina şi Norvegia - ambele vecine cu Rusia - au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei vizite la Kiev, informează agenţia AFP.

Potrivit declaraţiilor sale după ce a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, „Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar şi umanitar pe termen lung”. „Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susţinem Ucraina aşa cum facem de când a început atacul brutal şi la scară mare al Rusiei, în urmă cu peste doi ani”, a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene.

Textul urmează să fie semnat şi făcut public la viitoarea întâlnire a lui Zelenski cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store. Nu s-a stabilit încă data evenimentului.

Ucraina încearcă să îşi consolideze alianţele cu partenerii occidentali, în timp ce forţele ucrainene sunt în dificultate pe front, în faţa celor ruse. Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu circa zece state, printre care Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Norvegia, membră NATO, are graniţă cu Rusia în regiunea arctică şi s-a angajat deja să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) în perioada 2023-2027. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2938 secunde