Medicul de gardă

"Am probleme cu ficatul. Renunț la sare și zahăr?"

761

Articole de la același autor

Este adevărat că ficatul este un organ ale cărui capacități îi permit să se regenereze rapid. Dar asta nu înseamnă că alimentația necorespunzătoare și excesele alimentare nu îi fac mult rău. Cât privește primele semne care arată că ficatul ar putea avea ceva probleme, potrivit dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, acestea sunt îngălbenirea pielii, pierderea poftei de mâncare, mâncărimi supărătoare, oboseală cronică, stări de vomă. De aceea, este extrem de important să facem toate eforturile pentru a preveni afecțiunile ficatului. Iar în acest sens de mare folos ne este să știm ce stil de viață și de alimentație trebuie să adoptăm. 

Cât privește consumul de zahăr și sare, nu se recomandă în niciun caz renunțarea la acestea, ci doar alegerea sortimentelor considerate sănătoase. Așadar, declarați război zahărului alb rafinat, care ne agresează ficatul și pancreasul prin simpla sa concentrație. Neconținând niciunul dintre fermenții necesari bunei sale asimilări, zahărul alb constrânge ficatul să acopere această carență cu prețul unui efort suplimentar, care îl face să furnizeze el însuși substanțele deficitare. Declarați-le, în schimb, prietenie pe viață: mierii naturale, fructelor proaspete (în special lămâile) și fructele uscate dulci, care vor putea înlocui în avantajul ficatului zahărul alb.

Cât privește sarea, spuneți NU răspicat: sării recristalizate și rafinate, care este un alt produs chimic pur (clorura de sodiu) și un DA categoric: sării marine nerafinate, purtătoare de viață și fluide benefice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4326 secunde