Medicul de gardă
Ce face rău ficatului
"Mănânc multe lactate, ouă, fructe, legume. Nu mă omor cu carnea, dar dacă nu mănânc în fiecare zi măcar două felii de șuncă ori salam, nu sunt om. Așa am fost obișnuită de mică, bunica îmi dădea mezeluri dimineața… A început să mă înțepe ficatul și vreau să știu, prin această rubrică, dacă, la așa un regim, problemele sunt de la mâncare sau de la oboseală. Vă mulțumesc din suflet pentru informații, Claudia!".
Cu toate că ficatul are capacitatea de a se regenera destul de repede, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center atrage atenția că nu doar alimentația nepotrivită, ci și excesele nealimentare îi pot cauza serioase probleme. Cât privește cele dintâi simptome ale îmbolnăvirii ficatului, acestea sunt oboseala cronică, stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea pielii. Pentru un diagnostic de certitudine, este însă nevoie de un consult medical.
Măsuri de precauție
Ideal este ca fiecare să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a afecțiunilor ficatului, să cunoască lista alimentelor care-i plac și a acelora care îi fac rău, dar și ce stil de viață trebuie să adopte. Cât privește mezelurile, din păcate, acestea sunt primele pe lista neagră a alimentelor care fac rău ficatului, întrucât abundă în proteine de proastă calitate, conțin toxine și deșeuri a căror asimilare pune la muncă grea organele digestive. De aceea, acestea trebuie excluse categoric din meniu, chiar dacă le consumăm cu plăcere. Trebuie renunțat, de asemenea, și la consumul de alcool, la tutun, iar stilul de viață trebuie să excludă suprasolicitarea fizică și intelectuală, surmenajul și sedentarismul. Cele mai benefice sunt alimentele naturale, care ajută la dezintoxicare, mai ales că primăvara este perioada în care acestea se găsesc din plin.
Cu toate că ficatul are capacitatea de a se regenera destul de repede, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center atrage atenția că nu doar alimentația nepotrivită, ci și excesele nealimentare îi pot cauza serioase probleme. Cât privește cele dintâi simptome ale îmbolnăvirii ficatului, acestea sunt oboseala cronică, stări de vomă, lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea pielii. Pentru un diagnostic de certitudine, este însă nevoie de un consult medical.
Măsuri de precauție
Ideal este ca fiecare să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a afecțiunilor ficatului, să cunoască lista alimentelor care-i plac și a acelora care îi fac rău, dar și ce stil de viață trebuie să adopte. Cât privește mezelurile, din păcate, acestea sunt primele pe lista neagră a alimentelor care fac rău ficatului, întrucât abundă în proteine de proastă calitate, conțin toxine și deșeuri a căror asimilare pune la muncă grea organele digestive. De aceea, acestea trebuie excluse categoric din meniu, chiar dacă le consumăm cu plăcere. Trebuie renunțat, de asemenea, și la consumul de alcool, la tutun, iar stilul de viață trebuie să excludă suprasolicitarea fizică și intelectuală, surmenajul și sedentarismul. Cele mai benefice sunt alimentele naturale, care ajută la dezintoxicare, mai ales că primăvara este perioada în care acestea se găsesc din plin.
Articole pe aceeași temă
Joi, 21 Martie 2013
Marţi, 05 Februarie 2013
Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Marţi, 09 Aprilie 2013
Miercuri, 03 Aprilie 2013
Marţi, 12 Martie 2013
Luni, 25 Februarie 2013