Cine poate s-o facă pe instalatorul la bloc?

1468
Cine poate s-o facă pe instalatorul la bloc? - 21ianfondinstalatorbloc-1358795908.jpg
Aproape că în toate asociațiile de proprietari există măcar un locatar calificat sau pur și simplu priceput să execute tot felul de reparații la instalațiile comune. Întrebarea este dacă locatarii pricepuți pot fi plătiți pentru micile reparații, fără a se intra în conflict cu legea? Acest lucru este posibil, însă numai în anumite condiții! 

Într-o perioadă în care cei care locuiesc la bloc plătesc sume uriașe la întreținere, tendința de a face economii și din piatră seacă este explicabilă. Iar dacă în bloc există locatari calificați să remedieze avariile apărute pe nepusă masă, ar fi și păcat să nu se recurgă la serviciile lor. Dacă respectivele persoane dețin o firmă de prestări servicii, nu este nicio problemă din punct de vedere a legalității plății. Problemele apar când este vorba despre persoane fizice, care nu dețin nici măcar PFA, din cauză că orice cheltuială a asociației trebuie să fie evidențiată în contabilitate. În condițiile în care există atâta evaziune fiscală în țara noastră, mulți locatari consideră această "strictețe o mare exagerare. La Constanța, avem o gigacalorie de ne-a încălzit mințile, abia mai facem față. Nimeni, nici oamenii cu lefuri mai mari nu aruncă cu banii pe fereastră, iar pe banii asociației, suntem cu ochii ca pe butelie. Domnu à–$%à– președinte, toată ziua vine pe la ușile noastre să dea explicații pe ce se duc banii. Omul este foarte corect și implicat. Eu i-am spus că sunt instalator, și dacă apar avarii, pot să le rezolv. Am reparat de multe ori, nici eu nu mai știu… fără să iau niciun ban de la nimeni și cu materialele mele. Problema e că săptămâna trecută a fost o avarie mare la subsol, foarte mult de lucru, cel puțin trei zile. Nu-mi convine să fac muncă patriotică, sunt și eu om. Președintele a zis că n-are cum să mă plătească dacă n-am firmă și a adus o firmă care ne-a făcut o factură de ne-a uscat, eu aș fi luat niciun sfert. Chiar așa, nu se pot face plăți cu semnătura locatarilor în caz de urgențe?". (Dan Veliciu)

Convenție civilă pe lucrare

În principiu, se pot face plăți către persoanele fizice solicitate pentru reparații mai mici sau de anvergură în bloc, mai ales în cazuri urgente. Pentru a nu intra în conflict cu legea, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari Constanța, ing. Marcel Dragu, ne-a explicat că trebuie exclusă din start varianta unei plăți la negru. Și-atunci, prin ce formă pot fi plătiți meșterii-locatari? Pentru ca respectiva cheltuială să poată fi corect evidențiată în documentele contabile ale asociației, instalatorului i se va face o convenție civilă pe lucrarea respectivă, în care se va specifica prețul materialelor, justificat de factură și chitanța de plată. Referitor la contravaloarea manoperei, asociația va trebui să facă un stat de plată meșterului, căruia i se va reține și un impozit de 16%: "Dacă instalatorul nu are și alte venituri, atunci va trebui să se facă un contract pentru asigurarea de sănătate" – ne-a mai spus președintele UJAP.

Cine garantează lucrarea

Pentru a evita discuțiile și eventualele probleme legate de calitatea lucrării, în principiu, UAP este împotriva convențiilor pe lucrare, recomandând, în schimb, ca defecțiunile la instalațiile comune ale blocului să fie remediate de către angajați ai unor societăți comerciale sau de către persoane fizice autorizate (PFA), facturarea cheltuielilor făcându-se potrivit procedurii legale: Când e vorba despre urgențe, legea permite asociațiilor să le rezolve și prin persoane fizice, în condițiile convenției, însă fără a avea și pretenția garanției. Totuși, fiind vorba despre un locatar din bloc, e greu de presupus că acesta nu-și va face treaba corect sau că nu va remedia eventualele probleme nou apărute".

Formulare pentru situații urgente

Pentru că situații de genul celei prezentate mai sus nu sunt deloc rare, UAP vine în sprijinul locatarilor, punându-le la dispoziție formulare tip de convenții civile pe lucrare, astfel încât evidențierea cheltuielilor comune în contabilitatea asociației să se facă în condiții care să nu atragă suspiciuni din partea nimănui.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4049 secunde