Pixul bate criza

286
Pixul bate criza - 0f54abbcebb0de7cd55ce249d8f8fd25.jpg

Articole de la același autor

Deconcentrat și neliniștit
03 Octombrie 2009
Rorschachmânia*
31 Octombrie 2009
F*** you, pay me!
19 Septembrie 2009
Vara rachetei
17 Octombrie 2009
Vă mai aduceți aminte cum s-a făcut primul buget pe 2009? S-a bazat pe niște date statistice încropite probabil de secretarele celor care ar fi trebuit să știe cum funcționează o economie. La acea vreme, ai noștri guvernanți erau ferm convinși că vom avea creștere și că vom fi mai presus de criză.
Evident, după ce FMI a venit și ne-a pălmuit atât de tare încât ne-a întors fața spre recesiune, bugetul a fost refăcut. În versiunea 2.0 s-au luat în calcul toate realitățile sumbre ale anului 2009. În plus, guvernul a trebuit să treacă de mai multe jaloane, plantate în drum de FMI, dar și de propriile promisiuni electorale (salarii, pensii, taxe).
Acum, istoria se repetă. Guvernul interimar face bugetul pe 2010 și, după cum se vede, va fi un nou buget în care pixul este mai puternic decât criza.
Bugetul este construit pe o creștere de 0,5% a PIB-ului, de circa 28 miliarde lei, o viziune extrem de optimistă a viitorului, dacă ne gândim că în 2009 avem o scădere de 8,5% a economiei.
Evident, scopul principal al bugetului este salvarea acordului cu FMI. Cei de la Ministerul Finanțelor au declarat recent că forma bugetului pe 2010 respectă liniile impuse de FMI.
De unde va face statul rost de bani? Din declarațiile miniștrilor, TVA și cota unică rămân neschimbate, iar 10% dintre bugetari vor fi trimiși acasă. E o modalitate de a face bani, însă dacă va fi așa, primăvara 2010 va aduce un val de proteste violente, care vor trage și mai mult în jos România.
Pare o situație fără scăpare. Și țineți cont că vorbim aici de un buget interimar. Sunt curios cât de meticulos a fost procesul de realizare a bugetului. De obicei, trebuie colectate date, de la toate agențiile guvernamentale, de la toate deconcentratele. Oare ce previziuni bugetare ar fi putut să aibă directorii proaspăt instalați în funcțiile lor temporare?
Cei care vor ajunge la putere după alegeri vor vrea probabil să nu supere din prima electoratul (deși nu este exclus și, oricum, nu ar mai mira pe nimeni). Deci, dacă platforma electorală este transpusă în realitatea de zi cu zi și taxele și impozitele nu se modifică, singura metodă de a ajunge la creșterea PIB-ului de pe hârtie este printr-o majorare a dărilor locale, care se adună la bugetul consolidat.
În plus, ce vor face? Vor accepta bugetul interimar sau vor face unul nou, care va fi gata abia după trei, patru luni, după ce acordul cu FMI va fi fost salvat?
În orice caz, tot noi suntem cei păgubiți, indiferent de durata exercițiului guvernamental.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Ticăloșii presei
Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Sanchi, Ziua Dobrogei!
Vineri, 13 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Puiul ROGVAIV pentru votul incolor
Joi, 12 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Marile greșeli - incompetența
Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Un lucru de valoare, o treabă serioasă
Marţi, 10 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Porcina care nu se vindecă
Luni, 09 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Dragostea vine de la Mircea Geoană
Vineri, 06 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Și noi ne-am săturat
Joi, 05 Noiembrie 2009
Stire din Comentarii : Nesimțiților!
Pagina a fost generata in 1.1724 secunde