Sindicaliștii și ministerul se războiesc la cacealma

342
Sindicaliștii și ministerul se războiesc la cacealma - bee8b66bf9167983003870d045f2acb1.jpg

Articole de la același autor

În timp ce sindicaliștii se ocupă cu trimiterea de adrese către Avocatul Poporului și partide politice, în numele sprijinului constant pe care "partidul pe care-l conduceți îl acordă școlii românești și salariaților săi", Melania Vergu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Edu-cației, le atrage atenția că există o lege de bază  - Statutul personalului didactic - care reglementează clar relațiile de muncă din educație pentru cadrele didactice. "Așadar, pentru personalul didactic avem o lege care oferă protecție și se referă la acest tip de protecție, iar pentru personalul nedidactic contractual există Codul Muncii", a declarat Vergu.
Cât privește Codul Muncii invocat, în opinia noastră prevederea este destul de evazivă la art. 69, alin. 2, lit. f, fiind menționat faptul că angajatorul are obligația să furnizeze sindicatului, pe perioada con-sultărilor "măsurile pentru atenuarea consecințelor concedierii și compensațiile ce urmează să fie acordate salariaților con-cediați, conform dispozițiilor legale și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil". Hai să ne amintim cât de aplicată a fost Legea 221 din octombrie 2009 și cât de tare au crescut salariile în învățământ și-atunci o să avem încredere și în litera legii!
Pe de altă parte, sindicatele invocă dispozițiile art. 75 alin. 3 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură-Învățământ, înregistrat la Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse (în prezent Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale) sub nr. 596/12.11.2007, care prevede: "Salariații conce-diați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și de plăți compensatorii, conform legii", iar potrivit alin. 4 al aceluiași articol, "în vederea acordării personalului din învățământ a plăților compensatorii prevăzute la alin 2 și 3, MECT se obligă să inițieze și să înainteze Guvernului un proiect de lege în acest sens, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative din învățământ".
Cât de bine sună toate acestea pe hârtie, când de fapt actualul guvern și-a propus clar raționalizarea învățământului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 25 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Pact între învinși
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Atât de român
Joi, 21 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Moartea unui actor
Luni, 18 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Regizorul morții
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Speranța a murit prima
Pagina a fost generata in 0.5349 secunde