Supliciul Peninsulei

481
Supliciul Peninsulei - 6160dcc7fc84f8111da6ee9f158450dc.jpg

Articole de la același autor

Recenta aventură pe străzile Peninsulei m-a transportat în timp, la începutul secolului al XIX-lea, când în Europa era foarte gustat marele spectacol al pedepsirii publice. Exista o adevărată ceremonie penală, menită să pună în evidență "plusul de putere" al suveranului și "minusul de putere" al celor supuși pedepselor.
Bătrânele hoteluri, case și vile, aliniate cuminți, lipsite de putere, îmi par condamnate la supliciul public. Zilnic, sunt executate sub ochii noștri. Și nu pot să trec cu vederea lentoarea execuției. Acum zece ani, cel care ar trebui să fie primul cetățean al municipiului (adică primarul) a început să ne livreze primele dulcegării electorale legate de viitorul Peninsulei. Însă toate au rămas simple titluri pe hârtie: proiectul "Arena" - lansarea centrului istoric al orașului ca produs turistic internațional prin organizarea unor festivaluri și carnavaluri tematice (proiect care ar fi trebuit să fie implementat permanent); "Secole de istorie și cultură" - reabilitarea și estetizarea monumentelor istorice și de arhitectură - sau Popasul Argonauților.
Acum, condamnata fără vină - Peninsula - a ajuns până la "ruperea în bucăți". Corpul îi este torturat, dezmembrat sau amputat. Am văzut sâmbătă că o nouă bucată din faleză stă se prăbușească. Și cine știe dacă nu chiar acum s-a mai dus o clădire, un zid, un acoperiș...O ploaie de cărămizi. A început de ieri să cadă câte-o cărămidă, dar nici acum n-a stat...Încă nu s-au răzbunat și stau grămadă la pândă...
Grațiere? "Canci!". Suspendarea pedepsei? "Canci!". Reducerea pedepsei? "Canci!", pentru a respecta terminologia administrativă utilizată de cel care vrea să fie James Bond de România, dar nu și primar de Constanța.
Acum o lună, deputatul democrat-liberal Dan-Radu Zătreanu a reușit să contureze un proiect de lege care să vină în apărarea condamnatei. Îmi place să cred că nu va rămâne un simplu exercițiu de imagine, ci va intra în această toamnă măcar în dezbaterea unei comisii de specialitate astfel încât să nu ajungem să constatăm că avem "Canci, Peninsula"…

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 August 2010
Stire din Comentarii : Părinți buni - părinți răi
Vineri, 27 August 2010
Stire din Comentarii : Unde se duc banii romilor?
Joi, 26 August 2010
Stire din Comentarii : Sictir! Doi ani mai târziu
Miercuri, 25 August 2010
Stire din Comentarii : Un festival de… miliarde
Marţi, 24 August 2010
Stire din Comentarii : Mentalitatea de slugă
Luni, 23 August 2010
Stire din Comentarii : Un vis frumos cu zvârcoliri
Sâmbătă, 21 August 2010
Stire din Comentarii : Spitalul sub dictatura lui Nicușor
Pagina a fost generata in 0.5271 secunde