"A călători devine sinonim cu a cunoaște", concluzia elevilor Colegiului "Mihai Eminescu"

399
O delegație a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a participat, la finele lunii martie, la schimbul de elevi de scurtă durată desfășurat la Ankara (Turcia), în cadrul proiectului Erasmus+ Acțiunea-Cheie 2 (KA229) - parteneriate strategice de schimb interșcolar, „BE MY VOICE”.

Finanțat de Comisia Europeană prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale cu suma de 22.119 euro, proiectul încurajează școlile participante - Turcia, Grecia, Letonia și România - să folosească tehnica dublajului în predarea limbilor străine, metodă ce permite îmbunătățirea abilităților de scris, citit, vorbit, ascultat în engleză, franceză, germană, dar și a limbilor mai puțin utilizate în Europa.

Studiul limbilor străine îmbinat cu tehnicile informaționale

La întâlnirea de la Ankara au fost prezenți, ca invitați, 17 elevi și nouă profesori din Turcia (Balîkeșir), Letonia, Grecia și România, iar din partea școlii gazdă s-a alăturat un numeros efectiv de participanți, elevi și profesori. Din delegația Colegiului „Mihai Eminescu” au făcut parte cinci elevi - Ana-Adriana Dumitrache, Ioana Pitigoi, Teodora Gherghilescu, Robert-Mihai Pivodă, Marian-Bogdan Mandreși - și doi profesori - prof. Teodora Ceti și prof. Monica Eliza Popa.Scopul celei de-a patra întâlniri a fost de a prezenta filmele dublate și subtitrate, lucrate de elevii fiecărei școli implicate în proiect, și anume „The Blue Rose”. Fiecare țară participantă a filmat în limba națională, fiecare dintre țările participante dublând și subtitrând în limba engleză.

Proiectul îmbină studiul limbilor străine cu tehnicile informaționale, tehnici cinematografice, dublare și subtitrare. Rezultatele vor consta într-o colecție de filme create și dublate de elevi, un manual despre utilizarea practică a acestei metode în practica pedagogică, site web al proiectului, o revistă online.

„Acest tip de mobilități ne pot conduce spre o lume mai bună”

La întoarcerea acasă, elevii și profesorii colegiului constănțean au împărtășit impresii despre deplasarea la Ankara.

Pentru Teodora Gherghilescu, clasa a XI-a B, a fost prima plecare departe de casă și de cei dragi, fapt ce a ajutat-o să realizeze că „a călători devine sinonim cu a cunoaște. Cultura și oamenii din țara în care am fost m-au impresionat în mod deosebit și am realizat că doar cunoscându-ne unul pe celălalt putem fi mai buni, mai generoși, mai empatici și de ce nu...mai fericiți, în cele din urmă. A fost o experiență pe care o voi păstra mereu în inimă, la fel ca și persoanele pe care le-am întâlnit acolo”.Și pentru Marian-Bogdan Mandreși, clasa a XII-a A, a fost prima mobilitate în cadrul unui proiect Erasmus+ la care a participat. „Am rămas plăcut surprins de ospitalitatea elevilor, cât și a profesorilor din Ankara. Ne-au primit cu brațele deschise în familiile lor și ne-au arătat tradiții și obiceiuri specifice țării lor. A fost o experiență pe care nu o voi uita niciodată, în care mi-am făcut prieteni cu care voi ține legătura!”.

Spre deosebire de colegii săi, Robert Mihai Pivodă, clasa a XI-a B, a mai participat în mai multe mobilități și știa exact la ce trebuia să se aștepte. „Însă, aceste așteptări au fost mult depășite de ospitalitatea pe care am întâmpinat-o din partea elevilor din Turcia. Fiecare persoană a fost foarte deschisă și nerăbdătoare să își împărtășească cu noi cultura, găsind foarte multe lucruri în comun unii cu alții. Această călătorie va rămâne mereu în inima mea și sunt onorat că am avut plăcerea de a cunoaște acești oameni excepționali!”.De aceeași părere cu ai lor elevi au fost și cele două profesoare care au condus delegația Colegiului „Mihai Eminescu”: „Experiența Erasmus+ în Ankara a fost una de neuitat. Am urmărit cu mare bucurie deschiderea pe care elevii noștri au abordat-o în cunoașterea elevilor celorlalte echipe, a obiceiurilor locale, a frumuseților țării gazdă. Am remarcat conexiunile aproape imediate stabilite între toți participanții la reuniune și cred sincer că acest tip de mobilități ne pot conduce spre o lume mai bună”, a declarat prof. Teodora Ceti.

Iar prof. Monica Eliza Popa a avut șansa de a cunoaște oameni primitori și dornici de a ne prezenta cultura și tradițiile lor. „Elevii școlii gazdă m-au impresionat prin entuziasmul lor de a ne împărtăși experiențele personale legate de activitatea lor școlară. Am revenit în țară cu sufletul plin de experiențe noi și plăcute".

Fără a exagera, se poate spune că la capitolul proiecte Erasmus+, Colegiul Național „Mihai Eminescu” se află în fruntea clasamentului în județul Constanța, cu cele mai multe astfel de proiecte implementate. Ferice de elevii beneficiari!Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4626 secunde