Altă belea pe capul directorilor! IȘJ Constanța anchetează toate veniturile școlilor pe ultimii trei ani

7053
5
Cu certitudine, gherila Asociației Elevilor din Constanța împotriva strângerii de fonduri – clasei, școlii, xerox etc. - în unitățile de învățământ a reușit să zguduie din temelii un angrenaj ce părea de neclintit. În ciuda faptului că majoritatea suntem de acord că școlile sau liceele în care nu se colectează astfel de sume ar putea fi numărate pe degetele de la o mână.



După ce, în 2019, directorul Liceului Teoretic „Traian” era demis ca urmare a „demascării” unor fonduri colectate abuziv, trei ani mai târziu, conducerea Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia a fost schimbată din cauza „datoriilor la xerox”. Tăvălugul reclamațiilor s-a rostogolit săptămâna trecută cu acuzații asupra Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu” și a Liceului Teoretic „Ovidius”.

Din păcate, ultimul comunicat al Asociației Elevilor din Constanța a escaladat morala educațională, liderii semnatari asumându-și etichetarea prof. Cristina Anghel, directorul Liceului „Ovidius”, drept „relicvă a învățământului constănțean”. „Doamna director Cristina Anghel este director al unității de învățământ de aproximativ 20 de ani, timp în care nu a depus niciun efort în vederea stopării unor astfel de colectări ilegale de fonduri. Mai mult, în urma discuțiilor din spațiul public cu privire la fenomen, aceasta a avut tupeul să închidă xeroxul liceului și să forțeze elevii să învețe în condiții precare, în loc să folosească banii pe care îi primește de la stat pentru școală, bani plătiți, în fapt, tot de părinți, prin taxe și impozite”, se afirmă în comunicatul remis presei.

„Asigurați-vă că nu mai există asemenea practici!”

Ca urmare a tuturor acestor „demascări”, luni, 14 februarie, li s-a adus la cunoștință directorilor ca până vineri, 18 februarie, la registratura Inspectoratului Școlar Județean Constanța fiecare unitate de învățământ va trebui să prezinte o situație pe ultimii trei ani bugetari din 2019, 2020, 2021, cu toate veniturile pe care le-au încasat, detaliat, pe surse, și, în paralel, modul în care au fost utilizate absolut toate categoriile de venituri.

„Sunt niște măsuri care, deși mă gândesc că par, la prima vedere, nepopulare, credeți-mă că vă ajută!”, le-a spus prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, participanților la ședința cu directorii, deranjat fiind de situația care a apărut în anumite unități de învățământ din județ și a fost semnalată în ultima vreme în repetate rânduri. „Asigurați-vă că în unitatea dvs. de învățământ nu există asemenea practică care să implice personalul din unitatea de învățământ sau elevii în strângerea de fonduri. Vorbim de prevederile ROFUIP art. 170 alin. 3, a cărui încălcare constituie abatere disciplinară, dacă se întâmplă așa ceva, și credeți-mă că pe dvs. vă vizează. În mod special, asigurați-vă că nu există sau nu mai există, eventual, asemenea practici. Că dacă vă găsește altcineva - și vedeți cât de simplu este – va trebui să aveți nu multe, ci foarte multe explicații de dat”, le-a mai transmis directorilor același inspector școlar general, deranjat și de faptul că în această perioadă în care sunt atâtea alte activități importante de organizat – precum proba scrisă a concursului de directori, simularea județeană a examenelor naționale, calendarul de mobilități –, trebuie să trimită raportări la Ministerul Educației pe marginea vâlvei pe care o fac dezvăluirile AEC. 



Comentează știrea

Foarte bine
14 februarie 2022
"Altă belea"

Titlul e oarecum tendentios, pt. ca masura este una normala.(de control) Pt. Director nu insemna nici un efort in plus mai mult decit de a notifica pe cei abilitati.Adica departamentul contabil care e in masura sa ofere bilanturile. E oare ceva de ascuns aici ? Daca raspunsul e DA, atunci e o problema pt. cei in cauza si aici organele abilitate sa-si faca datoria.Un audit contabil oricum se face periodic si nu vad acuma pt. majoritatea institutiilor de invatamint a fi un impediment in a prezenta datele cerute. Mai degraba, un aspect important ar fi de a vedea daca nu au fost folosite si venituri necuprinse in contabilitate. Adica sume de bani stinse ilegal de pe seama parintilor, din care au fost facute cheltuieli in interesul scolii, pt. diferite cadre didactice, ocazii, etc. Aici poate e bine de vazut si tot patrimoniul fiecarei institutii de invatamint.(atit cel declarat cit si cel real)

Sorin
15 februarie 2022
Bate campii!

Si ce ne facem cand curtea de conturi constata un prejudiciu de 600.000 de lei, iar tu il premiezi pe fostul director, cel care a cauzat prejudiciul, cu gradatie de merit? Oare nu este penibil inspectorul general?

Constantean
15 februarie 2022
Sistemul e putred

Nu ne mai facem bine. Prea putini profesori își mai fac meseria conform cerințelor. Pentru cei mai mulți, pandemia le-a venit mănușă. Școală ținută chipurile online, cu lecții și teme trimise pe Whatsapp. Note mari, să nu se supere nimeni. Rezultatele la Bacalaureat sunt exemplificatoare. Sunt licee care au 2-3 absolvenți care iau bacul, sau niciunul! Dar nu e nici o problema, salariile merg! Ba chiar și gradatiile de merit ... Gaudeamus igitur!

Cornel
15 februarie 2022
poza

mai este un articol legat de simularile de saptamana viitoare. Poza este dintr-o sala de clasa din Constanta? Cu doua videoproiectoare? Opulenta....

Mira
15 februarie 2022
Fără

Greșit ! Beleaua e pe capul contabililor din scoli. Dacă se încasează bani pentru fondul clasei nu se vor regăsi in evidenta contabila .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.486 secunde