Asociația Elevilor, victorie în instanță privind transportul gratuit! De ce se ascunde Mihai Lupu?

2547
4

Articole de la același autor

Devenită o nepieritoare speță în instanță, din cauza încăpățânării autorităților locale de a nu aplica ce e scris în lege, gratuitatea transportului elevilor în județul Constanța a mai înregistrat o victorie, datorită perseverenței unor elevi care doresc cu orice preț să demonstreze că vremurile în care trebuia să te supui fără să crâcnești s-au dus. E rândul lor, al celor care vor să le fie respectate drepturile prevăzute în legislația românească.

Joi, 19 ianuarie 2023, Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză Asociației Elevilor din Constanța în procesul cu Consiliul Județean Constanța cu privire la asigurarea transportului gratuit pentru elevi. Astfel recursul AEC, inițial respins de către Curtea de Apel Constanța, va fi rejudecat, ca urmare a admiterii contestației în anulare, o cale extraordinară de atac.

„Solicităm public președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să se desisteze din a mai încălca Legea Educației Naționale (art. 84 alin. 1) care stabilește că elevii au dreptul la transport județean gratuit. Formulăm public o invitație de a ne așeza la masă, săptămâna viitoare, pentru ca în cel mai scurt timp elevii să aibă transport gratuit, promisiune pe care a făcut-o în trecut și pe care nu a respectat-o. Considerăm că toate resursele AEC și CJC trebuie să fie concentrate spre rezolvarea problemei, nu spre generarea de cheltuieli de judecată inutile care vor fi, în cele din urmă, plătite din bugetul județean”, îi transmit elevii președintelui CJC, Mihai Lupu.

La rândul nostru, am încercat să-l contactăm în repetate rânduri pe Mihai Lupu pentru un punct de vedere, dar, din păcate, până la închiderea ediției nu ne-a răspuns.

În schimb, am stat de vorbă cu Alexandru Bajdechi, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, astăzi avocat, care i-a și reprezentat în instanță pe colegii lui. „Nu aveam cum să-i refuz, pentru că din 2013 încoace am documentat tot ceea ce a însemnat transportul elevilor în România”, ne-a declarat Alexandru Bajdechi.



CJC a solicitat 16.000 lei de la AEC, cheltuieli de judecată


Potrivit Legii nr. 226/2020 (art. 84 alin. 1 indice 1, indice 2), începând cu noiembrie 2020 elevii au dreptul la gratuitate la serviciile publice de transport. În ianuarie 2021, CJ Constanța a condiționat prin hotărâre această gratuitate de avansarea sumelor de la bugetul de stat. AEC a acționat în instanță și a obținut suspendarea executorie și ulterior definitivă a acestei condiționalități. Ulterior, Tribunalul Constanța a decis în sens contrar, iar AEC a formulat recurs și cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Curtea de Apel Constanța a respins atât recursul, cât și cererea de sesizare a ÎCCJ. AEC a formulat contestație în anulare împotriva acestei decizii definitive, care a fost admisă, astfel că recursul se va rejudeca.

„Între timp, ne-am trezit că CJC și-a angajat avocați special pentru procesul cu Asociația Elevilor, deci au dat bani de la bugetul de stat tocmai ca să nu dea gratuitate elevilor, ceea ce mi se pare un pic deplasat. De acord, bate-te cu operatorii, pentru licitații, dar nu cu copiii, pentru că nu ei îți cer bani. Ei doar îți cer să respecți legea”, afirmă Alexandru Bajdechi. Interesant ni s-a părut că CJC a dat în judecată Asociația Elevilor, pentru a cere cheltuieli de judecată cu avocații din aceste procese, solicitând în instanță 16.000 de lei.



„Fiecare cum e dispus să-și asume riscurile”


Același interlocutor ne-a oferit exemple din țară unde autoritățile au înțeles să respecte legea. „Problema este una banală. Ca elevii să primească această gratuitate, cineva trebuie să plătească. Iar legea spune că trebuie să plătească Consiliul Județean, care refuză, pentru că, la rândul lui, nu-i plătește bugetul de stat. Așadar, trebuie să plătească operatorii din bugetul propriu sau nu dau deloc. Teoretic, contractele de transport care doar ce s-au făcut ar trebui încetate, pentru că așa prevede legea în cazul în care nu le oferă gratuitate elevilor. În județul Bihor, operatorii au dat gratuitate la elevi, au trimis facturi către consiliul județean, care nu le-a plătit. Au mers în instanță, au pierdut în primă fază, au făcut recurs și au câștigat. Iar în proces consiliul județean a chemat în garanție, adică au cerut să fie despăgubiți. Că dacă va fi obligat să le plătească operatorilor, la rândul lui să primească bani de la Ministerul Educației și Ministerul Finanțelor. Și instanța a admis. Deci vorbim de aceeași lege. Mai există un mic precedent, pe o perioadă de tranziție, la Timiș, cu speță de la Arad. Și au mai fost niște spețe în care operatorii s-au judecat pe la Vrancea. Dar situație concretă în care se respectă și se aplică este județul Ilfov, unde există Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și, practic, acolo este un transport integrat. Consiliul Județean Constanța nu vrea să-și asume un risc. În schimb, vorbind de aceeași lege, Primăria Constanța a dat gratuitate elevilor la transportul local și pentru că nu și-a primit banii de la Guvern i-a dat în judecată. Au pierdut în primă instanță, dar acum am înțeles că au făcut recurs și se judecă la Înalta Curte. Aceleași dispoziții legale, fiecare face cum vrea, pentru că e vorba de fiecare cum e dispus să-și asume riscurile”, a explicat același avocat Bajdechi.

Cât privește ultima Ordonanță de Urgență din noiembrie 2020, care prevede acordarea unei sume forfetare pentru decontarea transportului elevilor, a fost atât de pe „genunche” făcută încât fiecare o interpretează cum vrea. La recenta ședință cu directorii constănțeni am aflat, pe surse, că au existat plângeri legate de documentele justificative aduse de elevi, dar mai ales de faptul că operatorii au dublat prețurile abonamentelor imediat cum au aflat de introducerea sumei forfetare oferite elevilor navetiști. Așa încât suma forfetară oferită nu acoperă, în unele cazuri, nici jumătate din valoarea abonamentului plătit de elev.



Comentează știrea

Opinia publica
20 ianuarie
Bani de naveta

In cei 3 ani jumate de cand e sef la ISJ, Mihai Sorin si-a decontat sau nu naveta zilnica Mangalia-Constanta si retur? Daca, da, opinia publica ar vrea sa stie la cat se ridica suma lunara!

Constantin
21 ianuarie
Erorile neamului vanzator

Furtul din banii publici a început sa se învețe de la scoala de către "h-elevii trestepti (nu destepti)"! Se vede pregatirea "p-rost-oliticienilor" de la gradinita (nu sera)!!

Numai ei și pentru ei
21 ianuarie
Doar ei

Scoala este una, plimbatul spre si dinspre scoala este altceva! Pe morți de ce nu-i transporta gratuit la cimitir??

Mihai
22 ianuarie
Drepturi respectate pentru toti

Pai si Ioha sre naveta gratuita la bucuresti , unde mai pui ca o tura dus intors e echivalentul poate a drumului pentru sute de copii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4296 secunde