Concurs Bacalaureații de pe primele 30 de locuri de la liceele constănțene, sub lupa ISJ

837
Bacalaureații de pe primele 30 de locuri de la liceele constănțene, sub lupa ISJ - c59a72950a5386c70e1854b249314230.jpg

Articole de la același autor

Duminică, 5 iulie, la ora 20, s-a încheiat, în centrele de evaluare, procesul de primire a contestațiilor îndreptate împotriva justeții notelor primite la lucrările scrise. Cele mai multe s-au înregistrat la proba scrisă de limba și literatura română, în număr de 230, urmate de contestațiile la matematică (120), geografie - 20 și istorie - 10.
Președintele centrului de evaluare de la Grupul Școlar "George Emil Palade" Constanța, prof. Alexandru Bujeniță, ne declară că nici el nu crede că acest mare procent de promovabilitate (95%) reflectă valoarea reală a elevilor constănțeni. "Dacă la probele E și F, care sunt opționale, se mai justifică într-o oarecare măsură notele mari, atât de multe note de 10 la sport, însă, ar trebui să dea de gândit. Am avut, spre exemplu, un caz la o lucrare la geografie, unde subiectul tratat de elev n-avea nici o legătură cu cerința, motiv pentru care a fost evaluată cu 1,70, iar acum contestă nota".
De asemenea, același interlocutor a afirmat că deși profesorii evaluatori au sem-nalat asemănări izbitoare ale lucrărilor scrise la română sau geografie, atâta timp cât nu există dovada vreunei abateri, respectivii au primit nota conform baremului. "Toată vina o poartă supraveghetorii sau poate nici ei, atâta timp cât a slăbit presiunea asupra învățământului preuniversitar, demotivându-i chiar din clasa a XI-a pe elevi să mai învețe, conștienți că la BAC treburile se vor rezolva!", a conchis prof. Bujeniță.
În centrul de evaluare la care prof. Alexandru Bujeniță a supravegheat corectarea lucrărilor a fost arondat și Colegiul Tehnic "Cuza", vestit pentru președintele vigilent, și cu toate acestea nu s-au înregistrat decât 40 de contestații, din care jumătate la limba română (din 1.320 de lucrări corectate), 11 la matematică, trei la geografie, una la logică și restul la specialități.

Ministrul cere verificarea lucrărilor prin sondaj
"Vom încerca în județele unde procentul de promovare a fost foarte mare să facem, prin sondaj, verificarea lucrărilor. Să vedem dacă vorbim de exigență sau vorbim de faptul că au învățat mai bine elevii", a afirmat ministrul Ecaterina Andronescu. "Mi se pare că diferența este destul de mare. Sunt câteva județe care de ani de zile obțin rezultate de top, să spunem așa. Este o realitate la care nu trebuie să asistăm fără să verificăm, să vedem dacă este corectă sau nu", a mai declarat ministrul. În ton cu ministrul de profil, inspectorul general Petrică Miu a declarat ieri că, în perioada imediat următoare, se va proceda la verificări și în unitățile de învățământ constănțene. Astfel că vor fi vizați liceeni care s-au clasat pe primele 30 de locuri la fiecare liceu, la examenul de bacalaureat, urmând ca rezultatele de la recent încheiatul examen să fie comparate cu cele obținute de respectivii elevi în anii de studii.
Diferențele mari vor ridica astfel semne de întrebare…
Nu știm în ce măsură este relevant rezultatul acestor recorectări.
Cum la fel de tardivă este și compararea notelor din cataloage cu notele obținute la bacalaureat. Un micuț stres pentru profesorii supraveghetori?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 06 Iulie 2009
Stire din Cultură-Educație : In Memoriam MJ
Pagina a fost generata in 1.6445 secunde