Bibliotecarii constănțeni, actori pentru o zi

386
Bibliotecarii constănțeni, actori pentru o zi - xpiesabiblioteca-1650277908.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, sunt marcate două evenimente care au în centru cartea şi cititorii: este vorba despre Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor şi Ziua Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice.

Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor, prima manifestare de acest fel desfăşurându-se în anul 1995.

Data de 23 aprilie nu a fost aleasă întâmplător, această zi marcând dispariția a doi titani ai literaturii universale, William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Şi pentru că lectura nu poate fi concepută în afara bibliotecilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, pe data de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

Primele demersuri în acest sens au fost făcute încă din anul 1998, când Asociația Națională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice a adăugat la sărbătoarea internațională a cărții din 23 aprilie şi Ziua Bibliotecarului.

În avanpremiera acestor zile de dedicate celebrării cărții și bibliotecarilor, angajații Bibliotecii județene „I.N. Roman” Constanța au sărbătorit într-un mod inedit.

Astfel, ei au devenit actori pentru o zi și au intrat în pielea personajelor din piesa „Bădăranii", scrisă de dramaturgul italian Carlo Goldoni, a fost pusă în scenă pentru prima dată în anul 1760 cu ocazia Carnavalului de la Veneția.



Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2956 secunde