Ce cred părinții despre introducerea manualului digital

461
2
Ce cred părinții despre introducerea manualului digital - manualdigital-1370957921.jpg

Articole de la același autor

La recenta întâlnire cu presa constănțeană, inspectorul școlar general Răducu Popescu a anunțat că, din anul școlar 2013-2014, elevii claselor I vor fi primii posesori ai manualelor digitale, adică stocate pe CD, care vor aduce ca noutate exerciții interactive, jocuri, animații și filme, potrivit unui proiect al MEN. 

Cum era de așteptat - și cum a afirmat chiar și "generalul" Răducu Popescu -, părinții sunt total dezorientați și se întreabă în curtea școlii "Cât o să ne coste găselnița asta?" sau dacă vor fi înlocuite în totalitate manualele tradiționale.

Deocamdată, despre costuri nu se vorbește absolut nimic, în primă fază fiind declarate gratuite, la fel ca și… învățământul de stat românesc.

Introduse în ideea ușurării "pietroiului" de ghiozdan care bagă bieții copii în aparate gipsate, manualele digitale vor veni în completarea celor tradiționale.

"Există discuții ca toate manualele să fie împărțite pe cele două semestre așa încât greutatea ghiozdanului să fie mult diminuată", a declarat prof. Popescu.

El a adăugat că, potrivit Ministerului Educației Naționale, clasa I va avea manuale digitale în 2013-2014, clasa a II-a, a V-a și a IX-a în 2014, clasa a III, a VI-a și a X-a în 2015, clasa a IV-a, a VII-a și a XI-a în 2016 și clasa a XII-a în 2017. MEN subliniază că va încerca accelerarea procesului de realizare a manualelor de clasa a VIII-a și a XII-a, astfel încât acestea să intre în vigoare începând cu anul școlar 2016-2017.

Potrivit ministerului, în prezent, numărul total de programe școlare pentru învățământul preuniversitar este de 555, din care 279 de programe (adică 50,3%) sunt acoperite de manuale școlare, în timp ce pentru restul de 276 de programe (adică 49,7%) nu există manuale școlare aprobate, fie din cauza slabei calități științifice a acestor manuale, care nu au fost admise după evaluare, fie din cauza constrângerilor bugetare care au condus la amânarea sau anularea sesiunilor anuale de evaluare.

"Scapă de pietroi, da J"$%· o să le punem ochelari de vedere"

Ieri, am discutat pe tema manualelor digitale cu câțiva părinți care își așteptau odoarele să iasă de la cursuri la o școală constănțeană.

Paulica Oboi, contabilă, se întreba cu groază dacă va fi nevoită să cumpere cine știe ce tabletă sofisticată pentru băiețelul ei care acum este clasa a II-a: "Vom avea sigur discuții aprinse pe această temă. Cu toate că nu mă prea pricep, sunt convinsă că unii colegi vor avea tablete performante, care se vor mișca mai repede!".

"Nici nu-mi imaginez cum va funcționa acest sistem, în condițiile în care clasele nu dispun de tehnică de ultimă generație", s-a alăturat un tătic. "Evident că tot noi, părinții, vom ajunge să suportăm ideile acestea extraordinare", a continuat același interlocutor.

O altă mămică, însă, a fost chiar încântată să afle că de la anul vor fi ghiozdanele mai ușoare. "Băiețelul meu e la clasa pregătitoare și vă rog să mă credeți că, văzându-i pe cei de clasa I cum se cocoșează, vorbisem deja cu soțul să aducem copilul cu rândul la școală dimineața".

Interesantă de consemnat ni s-a părut opinia unui bunic, care a asistat la discuția provocată în curtea școlii: "E drept că nimic nu s-a născut fără dureri și a critica această inițiativă ar însemna să ne opunem evoluției. Dar cum copiii aceștia nu au o sală de sport în care să facă în condiții omenești ora, tare mi-e teamă că tot bieții părinți vor fi cei care vor suporta și aceste manuale digitale, care îi vor transforma pe bieții copii în sclavii tehnologiei. Și așa ei nu mai citesc o carte, cu atât mai mult acum".

Așteptăm opiniile dvs. pe site-ul www.cugetliber.ro.

Comentează știrea

BRAVOO
12 iunie 2013
FELICITARII

..daca se mai gandeau un pic..puteau sa scoata manuale din pagini care se adaugau,,ca intr-un dosar ceva de genu cu erau alea cu animale si planete,te ducisi cumperi 3-10 pagini pe 1 luna... Si asa nu era copilu nevoit sa care la scoala o carte care are un an de scoala in ea cand el deabia este in primul timestru

neagu
12 iunie 2013
analfabeti

un dobitoc cel ce a gandit cu tableta -unii nu au nici curent si bani de mancare dar sa-si cumpere asa ceva- le dau gratuit? nu cred sau cineva are vreun interes sa mulga banii statului- in stilul asta vom deveni prima tara din lume cu cei mai multi analfabeti- deja sunt destui analfabeti

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Iunie 2013
Stire din Cultură-Educație : Fericire mare la Grădinița 44
Pagina a fost generata in 0.4787 secunde