Ce să nu faci de Duminica Tomii

336
Ce să nu faci de Duminica Tomii - duminicatomii-1651389832.jpg
Prima duminică după sărbătorirea Sfintelor Paști este cunoscută și ca Duminica Tomii, care anul acesta este celebrată pe data de 1 mai. Creștinii ortodocși prăznuiesc această sărbătoare importantă din calendar, care marchează sfârșitul Săptămânii Luminate. În această zi, se spune că Iisus Hristos s-a arătat apostolilor și l-a îndemnat pe Toma să îi verifice rănile, după ce acesta s-a arătat neîncrezător în învierea Mântuitorului.

În calendarul ortodox, în fiecare an, după Paște, în prima duminică se sărbătorește Duminica Tomii, care anul acesta are loc pe 1 mai. Această zi este dedicată Sfântului Apostol Toma, care nu a crezut că Domnul Hristos a înviat. Se spune că Mântuitorul a apărut în fața apostolilor săi pentru prima oară în Săptămâna Luminată și le-a mărturisit „Pace vouă”. Ulterior, el a instituit taina spovedaniei, prin care i-a binecuvântat pentru iertarea păcatelor.

De la acest moment a lipsit însă Toma, care s-a arătat neîncrezător la auzul veștilor că Iisus a înviat. Apostolul a menționat că va crede toate cele povestite după ce va fi pus degetul pe rănile lui Hristos. În prima duminică de după Sfintele Paști se spune că Iisus s-a arătat din nou apostolilor și l-a invitat pe Toma să verifice rănile.

De Duminica Tomii, credincioșii îi sărbătoresc pe cei adormiți, în special pentru că este urmată de „Lunea Morților”, cunoscut și ca Paștele Blajinilor. În mai multe zone din Ardeal și Banat se obișnuiește să fie puse pachete cu mâncare pe apele curgătoare. Gospodinele merg la biserică pentru a sfinții colacii și ouăle roșii. Ulterior, acestea sunt așezate în coșulețe împletite din nuiele și sunt puse pe apă. Astfel, a apărut și expresia pe „Apa Sâmbetei”, pomenile ajungând în lumea celor ce nu mai sunt.

Ofrandele vor ajuta sufletele morților să scape de păcate. Totodată, după slujbă, creștinii merg la cimitir și aprind lumânări pentru oamenii dragi. În Duminica Tomii se spune că nu este bine să faci treabă în gospodărie și nici să muncești câmpul. De asemenea, nu se obișnuiește să se spele, să se calce sau să se coasă, precum nici vorbele de rău despre aproape sau cei decedați nu trebuie rostite. Credincioșii ar trebui să dea de pomană săracilor și să se roage.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4773 secunde