Cine se află în spatele elevilor olimpici: profesorul de la clasă sau meditatorul?

4439
7
Cine se află în spatele elevilor olimpici: profesorul de la clasă sau meditatorul? - olimpici1-1456944213.jpg

Articole de la același autor

De câteva week-end-uri, la Constanța au loc diferite etape ale olimpiadelor școlare, unele dintre ele consumându-și deja și fazele județene. Adică se cunosc finaliștii care vor reprezenta Constanța la Naționalele programate majoritatea în luna aprilie, în intervalul "Școala Altfel".


Cele mai recente rezultate le avem de la faza județeană a olimpiadei de limba și literatura română, doar trei din cei opt elevi calificați la Naționalele ce vor avea loc la Râmnicu Vâlcea (gimnaziu) și Târgoviște (liceu) provenind din municipiul Constanța.


"Nu se poate face performanță cu oricine!"
Elevii de gimnaziu care vor pleca la Râmnicu Vâlcea sunt Cătălin Ciocioi (clasa a V-a, Școala Gimnazială "Mircea Eliade" Cernavodă, prof. Luminița Năvălici), Patricia Iordache (clasa a VI-a, Școala Gimnazială "George Enescu" Năvodari, prof. Liliana Ianțuc), Ștefana Petrea (clasa a VII-a, Școala "Gala Galaction" Mangalia), Anca Nechita (Școala "C-tin Brâncuși" Medgidia), Cosma Bianca (clasa a IX-a, Liceul Teoretic "Ovidius", prof. Alina Trache), Maria Popescu (clasa a X-a, Liceul Teoretic Callatis Mangalia, prof. Livia Costache), Alexandra Monica (clasa a XI-a, Liceul Teoretic "Traian", prof. Claudia Enculescu), Elis Dede (clasa a XII-a, Liceul "Traian", prof. Adriana Nastasie).


Și pentru că în permanență se vorbește despre eforturile pe care le presupune o asemenea performanță, am dorit să aflăm cât este meritul profesorului de la clasă și cât al meditatorului, mai mult sau mai puțin oficial.


Liliana Ianțuc este unul dintre profesorii cei mai talonați de limba și literatura română, an de an elevii săi calificându-se la fazele naționale. Ca dovadă, anul acesta, elevei calificate la Naționala de română, i se alătură o alta, Alexandra Stan, care va merge la Naționala de lingvistică. "Este esențială strădania profesorului de la clasă", ne declara ieri prof. Ianțuc. "Dacă profesorul își respectă ora de curs, și copilul va avea rezultate. E adevărat că pentru olimpiadă este importantă și pregătirea suplimentară, dar elevii mei se pregătesc în școală, fie înaintea orelor, fie după cursuri. Pentru concursuri și olimpiade este nevoie de exercițiu suplimentar, care depășește nivelul lecțiilor de la clasă. Eforturile conjugate ale elevului și seriozitatea profesorului, dar mai ales dorința elevului de performanță constituie cheia rezultatelor frumoase. Nu se poate face performanță cu orice elev", a conchis prof. Ianțuc.


De aceeași părere este și prof. Sorin Mihai, catedra de limba română a Școlii "Gala Galaction" din Mangalia, ale cărui eleve au obținut rezultate deosebite. "Cel mai important este atunci când pregătirea se realizează în echipă. Un colectiv de cadre didactice serioase pot pregăti în echipă un rezultat de excepție, dar meritul este 70% al elevului. Pregătirea particulară ține de opțiunea fiecărei familii în parte și nu neapărat de acolo vin calificările la etapele naționale sau internaționale. Dacă am putea face pe bandă olimpici, ar fi ideal, dar nu se poate cu oricine. Prima condiție este să crezi în valoarea elevului și apoi să vrei!", a mai declarat pentru "Cuget Liber" prof. Mihai.


Nu contestă nimeni faptul că meditațiile în particular dau roade la Bacalaureat și la Evaluările Naționale, unde miza este cu totul alta, pe viață și pe moarte, iar eșecul este sinonim cu un viitor compromis. La olimpiade, în general, cel mai mult contează voința elevului de a munci și apoi numele profesorului cu care s-a ajuns la performanța supremă, sunt de părere toți cei care astăzi fac cinste învățământului constănțean, prin rezultatele marcante.


Comentează știrea

Talente se gasesc peste tot!
2 martie 2016
Bravo!

Rezultatele despre care se vorbeste in articol demonteaza oarecum teoria conform careia cei mai buni elevi sunt in Constanta, la Ovidius, Mircea, etc. Elevi straluciti si muncitori sunt peste tot. Profesori buni, la fel! Felicitari calificatilor!

prof
2 martie 2016
media de admitere

An de an pe primele locuri in listele cu repartitii la cele mai bune licee din Constanta sunt elevi din Mangalia, Medgidia, Cernavoda, dar si din Constanta. Asta inseamna ca vin elevi foarte bine pregatiti din aceste orase, dar si de la scoli mai mici, din comune sau sate. Probabil este o prejudecata ca mediile copiilor de la tara sau din afara Constantei sunt "umflate" Daca suntem corecti ar trebui sa spunem ca mediile tind sa fie umflate tocmai ptr ca ele reprezinta 25% din media de admitere la liceu! Bine ar fi sa se dea examen de admitere si atat! Astfel n-ar mai fi nevoiti nici profesorii sa inchida ochii si ar putea sa noteze corect. Nu este o regula ca se intampla asa, dar trebuie sa recunoastem ca nu e nici departe de adevar. Este doar o opinie!

radarada
3 martie 2016
media din gimnaziu

Nu pune nimeni la indoiala a exista elevi buni si in alte scoli din judet dar, majoritatea cind ajung la licee din orasul Constanta nu mai sunt atat de straluciti. Cel mai bun sistem de intrare la un liceu ar fi elimnarea mediei de gimnaziu si examen de admitere la fiecare liceu. In acest fel se termina cu prostia notelor de 10(zece) la toate materiile si concentrarea elevului pe materiile importante. Apoi fiecare copil isi poate alege un profil al liceului teoretic sau uman.

cineva
4 martie 2016
olimpiada

Doamna profesoara Liliana Iantuc uita ca asa zisa ei performanta a fost contestatia in urma careia a obtinut 12 puncte. Colegii doamnei care au corectat lucrarile or fi din municipiul Constanta unde incompetenta este la ea acasa..............si profesorii si elevii de la colegiil;e importante nu stiu nimic. UN mare castig pentru JUDETUL CONSTANTA ESTE SCOLA DIN NAVODARI CARE SPERAM SA NE ADUCA LOCUL 1 PE TARA . CU SIGURANTA ESTE CEA MAI BUNA SCOALA DIN ROMANIA prestatia doamnei profesor la clasa a facut posibil acest lucru.

Performanta se vede
4 martie 2016
cu ochiul liber

Pai d-na prof. Iantuc Liliana nu este profesoara la scoala din Navodari? Nu cred ca performanta elevilor si implicit a dumneaei este intamplatoare, sau datorata contestatiei. Toti elevii din scoala respectiva au obtinut punctaj peste 100 la olimpiada de lb. romana, deci un punctaj foarte bun. Felicitari, doamna profesoara! Succes elevilor dvs!

Mirata
18 martie 2016
Care performanta?

Performanta de a avea limita de puncte prevazuta de regulament pentru calificarea la etapa urmatoare , adica 100 puncte???

V.S.
14 aprilie 2016
Reclama nefavorabila pentru Navodari

Prof. Liliana Iantuc nu are cumva fiica la Mircea? Oare nu putea face performanta si la Navodari?

Răspuns la: Bravo!
Adăugat de : Talente se gasesc peste tot!, 2 martie 2016
Rezultatele despre care se vorbeste in articol demonteaza oarecum teoria conform careia cei mai buni elevi sunt in Constanta, la Ovidius, Mircea...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Patru olimpiade într-un singur week-end
Pagina a fost generata in 1.6545 secunde