Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța: Pe scenă, altă generație de matematicieni

2285

Articole recomandate

În pline frământări ale personalului din domeniul învățământului, la Constanța, profesorii și tinerii matematicieni de vocație s-au reunit la cea de-a XXII-a ediție a Concursului de matematică „Nicolae N. Mihăileanu“. Organizat într-o operațiune de veritabil mecenat cu sprijinul COMVEX SA și al Fundației Alumni, concursul de matematică de la Constanța a reunit 200 de elevi din mai multe județe ale țării.





Concursul de matematică „N.N. Mihăileanu“ a fost organizat pentru prima dată acum mai bine de două decenii, cu scopul de a promova și dezvolta interesul pentru matematică printre elevi. De-a lungul anilor, concursul a devenit o tradiție prestigioasă, atrăgând tot mai mulți participanți dornici să-și măsoare abilitățile și să-și demonstreze creativitatea matematică. Colegiul „Mircea cel Bătrân“ din Constanța este gazda acestui concurs aflat la cea de a XXII-a ediție, organizată în parteneriat cu Alianța Colegiilor Centenare din România, punând la dispoziție facilitățile și expertiza necesare pentru desfășurarea evenimentului.



Concursul este numit în onoarea profesorului Nicolae N. Mihăileanu, unul dintre cei mai apreciați și influenți dascăli de matematică din România. Profesorul N.N. Mihăileanu s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Constanța, unde a urmat clasele primare și Liceul „Mircea cel Bătrân”. Își ia licența în matematică la Universitatea din Bucureşti, în 1935, fiind apoi profesor la licee din Arad, Mănăstirea Dealu, Bucureşti, până în 1948. Este, apoi, chemat la Institutul Politehnic Bucureşti și devine Doctor în matematici din 1949, cu teza „Obiecte geometrice în geometria diferenţială”. A fost un profesor minunat. Cărţile sale ne vorbesc şi astăzi într-un limbaj modern despre geometria neeuclidiană sintetică şi diferenţială, despre geometria proiectivă, despre istoria matematicii.



Concursul reuneşte în fiecare an aproape 200 de elevi iubitori de matematică, mulți dintre ei olimpici de nivel naţional, din multe colţuri ale ţării: București, Craiova, Pitești, Galați, și se bucură de sprijinul Fundației Alumni și al unor importanți absolvenți ai colegiului. Un sprijin financiar substanțial este acordat de SC COMVEX SA.



Sâmbătă, 27 mai, în aula Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ a fost încununat câştigătorul ediției din acest an. El a fost desemnat în persoana elevului Cezar Alexandru Tulceanu din clasa a XII-a a Liceului Internațional de informatică din Constanța. Într-o festivitate emoționantă, prof. dr. Vasile Nicoară, directorul liceului, și Viorel Panait (directorul general COMVEX) au înmânat premii și diplome pentru elevii: Maria Gorgan (cl. VII - București ), George Tega – cl. VIII (Constanța), Ştefan Gobej – cl. IX (Curtea de Argeș), Alex Chirculescu (Constanța) – cl. X, Elena Mark (cl. XI - București) și pentru clasa a XII-a, câștigătorul marelui premiu, Cezar Alexandru Tulceanu (Constanța). Numai din rațiuni de spațiu lipsesc din enumerare și alți performeri, deși ei vor rămâne menționați în istoria concursului menit să propună primele nume de viitori mari matematicieni ai României.



Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța împlinește 127 de ani și a dat culturii și științei din România personalități de prim rang, de talie internațională și un număr impresionant de academicieni, cercetători celebri și profesori universitari de mare prestigiu. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ este o referință în biografiile lui Ion Jalea, Lucian Grigorescu, Petre F. Frangopol, Traian Gomoiu, Ion Marin Sadoveanu, Virgil Teodorescu, Pavel Chihaia, Paul Bran, Alexandru Pesamosca și mulți alții.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0192 secunde