Condamnat la… dispariție! Ce descoperire au făcut arheologii

502

Articole de la același autor

Exponatul lunii octombrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) este basorelieful din calcar, care îl reprezintă pe Cavalerul Trac, descoperit în urma recentelor săpături efectuate la Capidava. 


Cetatea Capidava se află, zilele acestea, într-un amplu proiect de restaurare cu finanțare europeană, inițiat de Consiliul Județean Constanța, prin care se urmărește introducerea cetății într-un circuit turistic.
 
Directorul MINAC, Gabriel Custurea, a declarat că artefactul cu pricina - Cavalerul Trac - s-a găsit într-o refacere târzie a unor ziduri. Piesa prezintă analogii cu cele găsite la Tomis, Callatis, Ostrov, Topraisar etc. 


Este o divinitate a panteonului traco-greco-roman. Dacă la greci, Cavalerul Trac era numit Theos Heros, Stăpânul, Căpetenia, romanii îi spuneau Deus Sanctus Heron. Un semi-zeu, considerat ca fiind muritor, și al cărui cult era extrem de popular. În întreaga zonă pontică era adorat de autohtoni. 


Șeful MINAC spune că artefactul este atestat din veacurile II-III d. Hr. Se pare că originile sunt mult mai vechi, imaginea eroului-călăreț fiind divinizată încă din secolele III-II î. Hr. 


Cavalerul Trac este, însă, un zeu tracic, foarte răspândit în Balcani și în Dacia și Scytia Minor. Aici s-au găsit peste 200 de reprezentări ale sale (fie în bătălie, fie la vânătoare, fie la pas, dar mereu călare). 


Arheologii spun că era o divinitate a dreptății, a binelui care învinge răul și întunericul. Apare uneori însoțit de Marea Zeiță (Cybele), iar adeseori pașnic, fiind reprezentat și fără armă. 


În sec. IV, odată cu instaurarea creștinismului, care devine religie de stat în Imperiul Roman, cultul Cavalerului Trac este condamnat la dispariție, fiind considerat divinitate păgână. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5432 secunde