Constănțenii pot afla informații despre șah de la Biblioteca Județeană

207

Articole de la același autor

În fiecare an, la data de 20 iulie, este sărbătorită Ziua Mondială a Șahului. Mai exact, din anul 1966, când Federația Internațională a Jocului de Șah (FIDE) a instituit această aniversare, la propunerea UNESCO.

"Șahul este un joc de strategie între doi jucători, care se desfășoară pe o tablă, împărțită în linii și coloane, ce formează 64 pătrate cu suprafețe egale, colorate alternativ în alb și negru. Fiecare jucător începe cu câte 16 piese (opt pioni, două ture, doi cai, doi nebuni, un rege și o regină), unul jucând cu piesele albe, iar celălalt cu piesele negre. Mutările jocului survin alternativ, respectând reguli clare. Scopul jocului este obținerea matului, care se întâmplă atunci când un rege este atacat și nu poate evita capturarea.

Legendele despre istoria șahului leagă originea sportului minții de țările asiatice India, Persia și China. Jocul s-a răspândit din Persia, prin intermediul cuceritorilor arabi din secolul VI, în Europa și Africa de Nord. Sursele istorice spun că celebrul rege macedonean Alexandru cel Mare ar fi fost un foarte bun jucător al unui joc asemănător șahului. Enigma, rămasă nedezlegată, este dacă regele a învățat jocul de la Aristotel, cunoscutul învățat care i-a fost dascăl, sau de la regele persan Darius III, căzut prizonier în bătălia de la Issos, din anul 333.

Dragi constănțeni, vă invităm să aflați mai multe despre jocul de șah din colecțiile Bibliotecii Județene «Ioan N. Roman»", au declarat reprezentanții instituției. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0905 secunde