Eveniment inedit găzduit de Muzeul de Istorie din Constanța - expoziția itinerantă "Perpetuum Țăndărică"

1593

Articole de la același autor

În perioada 24 iunie–24 august 2023, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este gazda unei expoziții deosebit de atractive, ce se adresează atât copiilor și tinerilor, cât și adulților cu suflet de copil - expoziția itinerantă „Perpetuum Țăndărică”.

Manifestarea este o incursiune plină de farmec în lumea spectacolului de animație, o prezentare interactiv-artistică a patrimoniului Teatrului de Animație „Țăndărică”, inițiatorul și organizatorul acestui demers.

În cadrul expoziției păpușile au fost atent alese pentru a ilustra îndelungata istorie de 78 de ani a teatrului, fiind marcate, astfel, principalele repere în evoluția teatrului de animație din România, rememorând atât artiștii, cât și personajele ce au consacrat această artă. Totodată, sunt prezentați pașii de construcție a unei păpuși sau a unei marionete, de la butucul de lemn – materie primă, până la produsul final – păpușa sau marioneta, obiect de joc și operă de artă.

Tot acest demers a pornit de la ideea că „teatrul de animație este artă plastică în mișcare”, după cum spunea regizorul Cristian Pepino.

„Expoziția cuprinde păpuși datând din 1940 și până în 2023 inclusiv, care reconstituie un istoric scenografic, bazat pe zona de estetic și vizual. Sunt păpuși construite de nume celebre din domeniu, precum Mioara Puiescu, Elena Constante, Ela Conovici, Margareta Niculescu, artiști plastici consacrați. În anii 2000, când a venit la conducerea Teatrului de Animație «Țăndărică» noul director, au fost găsite păpuși care nu erau utilizate și am decis să le transformăm într-o expoziție. O primă expoziție a avut loc în 2003, la Toulouse, după care, destul de rar, a mai fost expusă. Dar din 2015, anual, merge în două-trei locații din țară. A fost și în China, la Bruxelles, în anul Centenarului. Anul acesta, la Noaptea Muzeelor, am înregistrat undeva la 4.000 de vizitatori, iar la ArtSafari Kids Edition, în doar două zile, au fost 5.000 de vizitatori”, ne-a declarat Miruna Simian, curatorul expoziției.

Mesajul transmis de Călin Mocanu, managerul Teatrului „Țăndărică”, ce însoțește acest demers expozițional, sugerează o abordare mai empatică a actualelor generații de public: „Copilul își formează o cultură cu foarte multe imagini, gândește în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma «copiii de azi nu mai citesc». Nu e chiar așa! Ei își iau informațiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor «cărți», gadgeturi. Este esențial să ținem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, așadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi «culturalizăm» forțat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire și chiar cu obrăznicie, dacă vreți. Să le asigurăm un loc în care ei să fie... Liberi”.

Reamintim că expoziția ”Perpetuum Țăndărică” se adresează tuturor categoriilor de vârstă, dar și diferiților specialiști și adulților pasionați de istorie, scenografie și teatru și se deschide sâmbătă, 24 iunie 2023, la etajul II al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Piața Ovidiu, nr. 12).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.386 secunde