Fake news-ul nostru de toate zilele, într-o comedie pentru tineret, la Constanța

7644
Fake news-ul nostru de toate zilele, într-o comedie pentru tineret, la Constanța - fond-premiera-copii-1701196253.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța sunt în toi repetițiile pentru noua premieră – „Nuntă, caut mire și mireasă”, ce promite să fie una deconectantă, ruptă dintr-un cotidian acaparat de prea multă minciună.

De altfel, acestea au fost și argumentele pentru care Aurel Palade, directorul instituției și semnatarul regiei spectacolului, a ales să pună în scenă această comedie de situații și de caracter.

Scrisă de Arkadi Arkanov și Grigori Gorin, piesa „O nuntă de pomină” s-a jucat în premieră, în urmă cu cinci decenii, la teatrul radiofonic, într-o distribuție impresionantă, cu Tamara Buciuceanu, Dem Rădulescu Gheorghe Dinică, Mariana Mihuț, Rodica Popescu.

„Trăim într-o lume a ipocriziei”

La Constanța, adaptarea piesei celor doi scriitori ruși îi aparține lui Sergiu Bucur. Scenografia - Elena Cozlovschi, căreia îi aparține și spectacolul „Suburbia”, muzica – Vlad Crețu, cel care a mai semnat partitura spectacolelor „Dorothy” și „Prințesa care sforăie”.

În distribuție: Denisa Iova, Sergiu Bucur, Emi Cristoiu, Rovena Paraschivoi, Radu Niculescu, Cătălina Oțeleanu, Adina Gheo, Inga Marcu, Tiberiu Roșu, Clara Ghiuvelechian, Dan Cojocaru, Daniel Minciună, Andrei Stroescu, Leticia Albu.

Unul dintre actorii protagoniști, Dan Cojocaru, declară că este o poveste care poate fi reală și care arată cum răsturnările de situație se pot întâmpla. „Într-o lume în care prea mulți stau pe TikTok și-și doresc să apară și fiecare crede că este personajul principal în viața lui, iată un cuplu simplu este luat și promovat pe toate canalele. În fapt, o televiziune care riscă să dea faliment, în goana după subiecte și rating, hotărăște să filmeze o nuntă, un soi de reality show”, a mai spus cunoscutul actor constănțean.

Regizorul Aurel Palade afirmă că a ales să pună în scenă acest subiect pentru că a căutat o comedie pură, bufă, iar textul lui Arkadi a fost ofertant. „Piesa a necesitat o adaptare, fiind scrisă prin anii 1970, așa încât limbajul a suportat modificări, evident, păstrând situațiile. De fapt, ne-am dat seama că, orice s-ar întâmpla, genul acesta de poveste este universală. Dorința cu orice preț de a ieși în evidență, așa cum vor cei de la televiziune, naște situații paradoxale, absurde și chiar tragice. Ceea ce pentru spectator se convertește în comedie”, a detaliat regizorul.

Întrebat dacă prin această punere în scenă se încearcă demontarea noului mit „fake news”, managerul teatrului a mărturisit că, din păcate, acesta a căpătat notorietate. „Pentru că noi trăim într-o lume a ipocriziei. Nici nu ne mai deranjează fake news-ul. Când vedem lucruri adevărate și sincere am ajuns să fim deranjați. Tot ce este firesc și normal a ajuns să devină o chestie excentrică. Spectacolul acesta vorbește și despre asta: cum încercăm noi să fim sau mai bine cum nu încercăm noi să fim. Cum minciuna trebuie să ia locul realității, pentru că adevărul devine amendabil”, a adăugat Aurel Palade.

Premiera cu spectacolul „Nuntă, caut mire și mireasă” este preconizată a avea loc în săptămâna 10-15 decembrie. Asta în cazul în care vor reuși să se strecoare printre orele de program foarte încărcate ale teatrului, care, începând de săptămâna viitoare, de la 8 dimineața la 8 seara va găzdui spectacole, festivități, serbări de grădinițe.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5142 secunde