IPS Teodosie: "De n-am avea botezul, n-am avea iertarea păcatelor"

1380
2

Articole de la același autor

Vremea surprinzător de caldă din această perioadă întrezărea posibilitatea unei participări mult mai numeroase decât anul trecut la tradiționala Procesiune de Bobotează, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului împreună cu un sobor de preoți și diaconi, de la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” până în Portul Turistic Tomis.

Și totuși, participarea a fost sub numărul scontat de organizatori. Să fi fost de vină starea de alertă epidemică? La Boboteaza 2021, în pandemie de coronavirus fiind, au participat circa 10.000 de persoane, față de vreo 5.000 în 2023. Cu toate acestea, Arhiepiscopia Tomisului a pus la dispoziția credincioșilor cele 150.000 de sticle gata ambalate cu agheasmă. Ciudată ni s-a părut îmbulzeala de dinaintea plecării în procesiune, atunci când zeci de sticle neetichetate și fără capac erau umplute de constănțeni. Unii dintre ei au fost luați la rost de semeni, pentru numărul mult prea mare de recipiente. „Da’ ce faceți, fraților, baie cu ele!”, a exclamat o doamnă în vârstă, necăjită că nu reușea să găsească măcar o sticlă.





„Dacă apa se sfințește și noi ne sfințim, adăpându-ne cu această apă”

Conform programului stabilit și care deja a devenit un ritual ce nu mai necesită... ceas, la ora 11.20, IPS Teodosie părăsea Catedrala Arhiepiscopală, unde săvârșise Sfânta Liturghie, pentru a se îndrepta spre scena special amenajată în Portul Tomis, unde a oficiat slujba de Sfințire Mare a Apei.

O oră mai târziu, cobora în barcă pentru a pleca să sfințească marea și să arunce cele trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului. Nu înainte de a le transmite un nou mesaj credincioșilor prezenți: „Sfințirea Apei Mari la Bobotează însemnează îmbrățișarea tuturor slujitorilor și credincioșilor, a lumii întregi de către Cel ce a venit în Iordan ca să se sfințească. Este sărbătoarea cosmică în care, așa cum auzim în rugăciune, îngerii se bucură împreună cu oamenii, îngerii sunt cu noi aici, pentru că se înnoiește momentul botezului Domnului. Sărbătorile bisericești nu se comemorează, ele se înnoiesc, se retrăiesc, cu aceeași intensitate, de fiecare dintre noi. Sărbătoarea botezului este un început al activității Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Apa este elementul cel mai important pentru viața noastră, fără ea nu se poate trăi. De aceea, dacă apa se sfințește, și noi ne sfințim, adăpându-ne cu această apă, dăruindu-ne nouă ceea ce avem nevoie, de cea mai mare credință. Dar apa simplă nu ar fi fost folositoare. Apa și duhul, așa cum spun rugăciunile, cum spun prorocirile, trebuie să renaștem cu toții. De n-am avea botezul, n-am avea iertarea păcatelor. În Iordan, Mântuitorul și-a pregătit afundarea Sa în pământ. Prin punerea în pământ a Mântuitorului s-a sfințit și acesta.



Sărbătoarea Bobotezei trebuie să ne aducă bucurii, pentru că ne înnoim. Întreaga fire se înnoiește. Și apa noastră, a ortodocșilor, nu se strică niciodată dacă-i făcută după rânduială. Avem sticle cu apă sfințită păstrate de 20 de ani și sunt la fel de proaspete și acum. De aceea, să ne bucurăm că Dumnezeu ne dă mereu daruri, să fim în măsură să le primim. Aceste daruri ale Bobotezei sunt atât de numeroase, atât de copleșitoare, prin rolul, prin ceea ce conferă sufletelor și trupurilor. De aceea, apa de la Bobotează este sfințită în cadrul Sfintei Liturghii. Să sorbiți nu numai din apa cea sfințită, ci și din harul care-a coborât în această apă”, a transmis IPS Teodosie.



I-a mers mai bine de când a hotărât să se arunce în mare după cruci

„Crucea este semnul jertfei, dar și al biruinței”, declara după aruncarea celor trei cruci în mare IPS Teodosie, adăugând că unul dintre curajoșii care anul trecut au prins la Dunăre crucea și-a dorit să aibă un copil, iar anul acesta, reîntâlnindu-l, a aflat că i s-a împlinit dorința. „Le doresc celor care au prins crucile astăzi să se căsătorească, să aibă copii, să se cumințească, să fie mai credincioși și astfel fiecare poate lua din darurile Bobotezei, care sunt atât de bogate”, le-a urat Arhiepiscopul Tomisului.

Victor Fedul (42 de ani), unul dintre tinerii scafandri, care a sărit pentru a treia oară și a prins crucea, recunoaște că de mic copil și-a dorit să participe la acest ritual, dar mai ales că i-a mers mai bine de când a participat, chiar dacă a sărit și nu le-a prins mereu. „Îi încurajez pe tineri să vină și să sară pentru că este sănătos”, a mai declarat același Victor Fedul, care, gâtuit de emoție, a spus că intenționează să-i dea cea de-a treia cruce fratelui său. Ceilalți doi curajoși care au prins crucile au fost Tiberiu Moșoiu (34 ani) și Cristian Tranulea (22 ani).



xxx

Sâmbătă, 7 ianuarie, când este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul,

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea următorul program:

- de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora);

- de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.





Comentează știrea

Doar Ei
7 ianuarie 2023
Numai ei

Epoca de piatra!!!

Mihai Enoiu
9 ianuarie 2023
Minciuni

Ce pacate sa se ierte unui copil daca botezul inseamna iertarea pacatelor? Are un prunc pacate?

Pagina a fost generata in 0.4886 secunde